Foto: Publicitātes foto

Izstāžu centrā Ķīpsalā no 26. līdz 28. februārim notiks ikgadējā "Latvijas Grāmatu izstāde", ko rīko Latvijas Grāmatnieku ģilde, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un izdevēji, portālu "Delfi" informēja BT1 mediju koordinatore Inese Libere.

Izstādes apmeklētājiem tiks piedāvāti gan grāmatu atvēršanas svētki, gan tikšanās ar iemīļotiem rakstniekiem, gan sabiedrības rezonansi izraisījušu notikumu diskusijas. Mazie lasītāji būs gaidīti bērnu izklaides istabā "Millili", savukārt Grāmatu maiņas punkts, kā ik gadu, pulcēs tos, kuri novērtē iespēju iegūt sen kārotu grāmatu apmaiņā pret savu piedāvāto.

"Latvijas Grāmatu izstādē 2016" piedalīsies Latvijas populārākie grāmatizdevēji – "Jāņa Rozes apgāds", "Apgāds Zvaigzne ABC", "Jumava", "Dienas Grāmata", "Lauku Avīze", "Mansards", "Liels un mazs", "Pētergailis", LU Akadēmiskais apgāds, "RaKa", "Avots", "The White Book", "Latvijas Grāmata", "Madris", "Annele" un citi. Pašmāju izdevējiem pievienosies pārstāvji no Indijas, Krievijas un Turcijas.

Tikšanās ar rakstniekiem

"Apgāds Zvaigzne ABC" izstādes pirmajā dienā, 26. februārī, aicina lasītājus uz labi zināmās īru rakstnieces Lūsindas Railijas jaunā romānu cikla pirmās grāmatas atvēršanas svētkiem.

Par dzīvi, literatūru bērniem un pieaugušajiem, kā arī par Ukrainu stāstīs "Jāņa Rozes apgāda" uzaicinātais Tarass Prohasko. Romānu autore, plaši pazīstamā rakstniece Nora Ikstena, kuras "Mātes piens" ir kļuvusi par vienu no populārākajām grāmatām pēdējā laikā, savus cienītājus gaidīs sestdien, 27. februārī.

Tāpat sestdien, 27. februārī, savu lasītājus gaidīs rakstnieks Arno Jundze. Viņa jaunākais romāns "Bergs & relikviju mednieki" ir kriptogrāfisks trilleris par senu tekstu glabātajiem noslēpumiem, neparastiem atradumiem un piedzīvojumiem Rīgā, Romā un Venēcijā.

Par visu, ko vēl nezinām par Latviju, svētdien 28. februārī stāstīs Guntis Eniņš. Savukārt bērniem un viņu vecākiem svētdien interesanta būs tikšanās ar apgāda "Pētergailis" jaunāko bērnu grāmatu autoriem Inesi Pakloni, Māri Runguli, Ievu Samausku, Ingunu Cepīti un Juri Zvirgzdiņu.

Programma kultūras stendā

Visu izstādes laiku plaša programma gaidāma kultūras stendā. Uz sarunu par Latvijas talantīgākajiem jaunajiem režisoriem un viņu izrādēm piektdien, 26. februārī, aicinās teātra kritiķe Silvija Radzobe. Teātra tēmu svētdien, 28. februārī, turpinās mākslas zinātniece Silvija Geikina, daloties pārdomās par apjomīgo monogrāfiju "Daugavpils teātris", kas veltīta vienīgajam teātrim Austrumlatvijas reģionā. Apgāds "Mansards" sola, ka grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies aktieri un režisori.

Tāpat svētdien gaidāma tikšanās ar Ingunu Baueri, kura pastāstīs par sieviešu likteņiem grāmatā "Hernhūtiešu meitas".

"Latvijas Grāmatu izstādē 2016" neizpaliks arī diskusijas par grāmatām, vēsturi un sociālām tēmām. Latvijas Nacionālā bibliotēka rosinās apspriest Kultūras kanonu, savukārt valodas gardēžiem būs tīkama Gunta Bereļa diskusija "20. gadsimta izcilie stila meistari un izaicinājumi viņu tekstu tulkošanā" – tikšanās svētdien, 28. februārī.

Par sarežģīto laika posms no 1918. līdz 1921. gadam, Latvijas valsts tapšanu un atsevišķu cilvēku lomu tajā sestdien, 27. februārī, stāstīs Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla.

Savukārt "Latvijas Avīze" piesaka gada skarbāko diskusiju "Eiropa un Latvija – sabruks vai izturēs?". Otto Ozols pret ANO Starptautiskās Migrācijas organizācijas ekspertu Ilmāru Mežu un LU Teoloģijas fakultātes dekāni Daci Balodi. Saruna – sestdien, 27. februārī.

Pēc diskusijas par Eiropu sekos rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa vadītā diskusija "Zolitūdes "Maxima": traģēdijas sociālekonomiskās cēloņsakarības un sekas", kā arī viņa jaunās grāmatas "Nāvējošie gaisa dārzi" atvēršana. Turpinot vēstures tēmu, par grāmatām "Zem LKP kupola", "Latvijas diplomātija un ārpolitika 20. gadsimtā" un citiem vēstures tematikai veltītiem izdevumiem stāstīs Voldemārs Hermanis, Inesis Feldmanis un Antonijs Zunda.

Tāpat kultūras stendā lasītāji izstādes laikā tiks iepazīstināti ar radiožurnālista Dzintara Tilaka humoristisko romānu ar nelielu fantastikas piedevu "Piķis un zēvele jeb latvju biznesa nacionālās īpatnības", Jānim Vaišļam veltīto grāmatu "Mēs – pasaules klaidoņi", Monikas Zīles "Sapnis par Heidelbergu" un citiem izdevumiem.

Mācību un izzinošā literatūra

Grāmatu izstāde būs iespēja iepazīties ar jaunāko zinātnisko, metodisko un mācību literatūru. Kā vienmēr "Izdevniecība RaKa" piedāvās jaunākās mācību grāmatas un literatūru katra izaugsmei. Pašpilnveidei noderīgu literatūru atradīs gan bērni, gan vecāki, gan vecvecāki un pedagogi.

Vienlaikus Ķīpsalā, blakus hallē notiks starptautiskā izglītības izstāde "Skola 2016", kas jauniešiem piedāvā iegūt visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā, ārzemēs un palīdz izvēlēties piemērotāko izglītības ceļu.

Precīzu pasākumu programmu gan kultūras stendā, gan pie izdevējiem meklē "Latvijas Grāmatu izstādes" mājaslapā.

Ieejas biļešu cena – 1 eiro, pensionāriem un invalīdiem – bez maksas, bērniem līdz septiņu gadu vecumam – bez maksas! Izstādes "Skola 2016" apmeklētājiem – bez maksas!

Izstādes darba laiks:
26. februārī, 10.00–18.00
27. februārī, 10.00–18.00
28. februārī, 10.00–17.00

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!