Foto: Jumava.lv
Izdevniecība "Jumava" laidusi klajā somu rakstnieces Sofijas Oksanenas romānu "Attīrīšanās".

"Attīrīšanās" ir vēsturisks romāns, kas uzrakstīts spraigā un daudzveidīgā valodā, kas liek domāt par vēstures notikumu ietekmi uz cilvēkiem un to dzīvi. Romāns atspoguļo Igaunijas padomju laika vēsturi, kas sasaucas ar 21. gs. problēmu Baltijas jūras reģionā- cilvēktirdzniecību.

Rakstniece stāsta par nodevību, iekāri un aklām jūtam, par cilvēku spēku un vājumu, par kādas dzimtas pieredzētajiem likteņa līkločiem. Šis vēstījums visā pilnībā atklāj rakstnieces prasmi atšķetināt Igaunijas neseno noklusēto vēsturi, kas pilna netaisnības, samezglojumu un tomēr arī cerības. Romāns ar ironisku skaudrumu atklāj stāstu, kas būs tuvs arī Latvijas lasītājam.

"Attīrīšanās" ir rakstnieces trešais romāns, kas tika izdots 2008. gadā. Tūlīt pēc izdošanas tas guvis sensacionālus panākumus un ir līdz šim autores lielākais sasniegums literatūrā. Romāns tulkots gandrīz 40 valodās, un 2012. gadā pēc grāmatas motīviem tiks uzņemta arī kinofilma. Par darbu "Attīrīšanās" Sofija Oksanena saņēmusi prestižo Finnlandia balvu, viņa ir jaunākā rakstniece, kas jebkad saņēmusi Ziemeļu Padomes balvu literatūrā, saņēmusi arī Runeberga apbalvojumu, kā arī Francijas lielās grāmatu veikalu ķēdes Fnac romānu prēmiju.

Sofija Oksanena dzimusi 1977. gadā Jiveskilē, Somija. Viņas māte ir igauniete, tēvs soms. Rakstniece studējusi literatūru Jiveskiles un Helsinku universitātē un dramaturģiju Helsinku Teātra augstskolā. Sofija kļuva pazīstama ar savu pirmo darbu- noveli "Staļina govis", kas iznāca 2003. gadā un tika nominēta Runeberga balvai.

Sofija Oksanena ir kolorīta personība, interesanta un ekscentriska, kas atspoguļojas viņas gotiskajā ārienē. Viņas talanta cienītāji varēs tikties ar rakstnieci arī Latvijā - tikšanās notiks 4. martā pl. 10:30 Baltijas grāmatu svētkos Ķīpsalā, kultūras pasākumu stendā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!