Foto: Ģ. Raģelis

Turpinām iepazīstināt ar šā gada Latvijas Literatūras gada balvas nominantiem. Kategorijā "Labākais ārvalstu literatūras tulkojums" uz balvu pretendē Inga Karlsberga ar Antonijas Mihaēlisas darba "Pasaku stāstnieks" tulkojumu no vācu valodas. Latvijas Literatūras gada balva tiks pasniegta 21. aprīlī.

Grāmatas "Pasaku stāstnieks" Ābels ir savrupnieks, stundu kavētājs, narkotiku dīleris. Pati to negribot, viņā neglābjami iemīlas sapņotāja Anna, jo ir vēl cits Ābels – skumjš un maigs puisis, kurš rūpējas par savu mazo māsiņu un stāsta pasaku, kas Annu pārņem savā varā. Bet robeža starp iztēli un realitāti ir trausla. Ja nu pasaka nemaz nav pasaka, bet skarba realitāte? Ja nu cilvēks, ko Anna mīl, ir slepkava un viņai draud briesmas?

Aicinām noskatīties video interviju ar tulkotāju! Ar Ingu Karlsbergu sarunājas Ilmārs Šlāpins, video – Ģirts Raģelis. Saruna notika Andreja Upīša memoriālā muzejā telpās.

Kritiķu vērtējums

Arvis Kolmanis par Ingu Karlsbergu:

"Mūsdienīgs jauniešu romāns ar pārliecinošiem tēliem, teiksmainiem iestarpinājumiem, spraigi savērptu kriminālintrigu un skarbu realitāti, kas vēstījumā par skolnieces un narkodīlera attiecībām "noliek pie vietas" romantiku. Varbūt tieši tādēļ teksts, ko ļoti korekti iztulkojusi Inga Karlsberga, spēj ieinteresēt un aizraut ne tikai jauniešu mērķauditoriju."

Liega Piešiņa par Ingu Karlsbergu:

"Tepat līdzās un tai pat laikā tālu prom ir pasaka un pasaku stāstnieks, kas ģimenes un sabiedrības problēmas spēj atainot brīžam kā lirisku pasaku, citu mirkli kā šausminošu trilleri vai pārtrauktu sapni. Tvert plašāku lauku nekā uzrakstīts pārdomas raisošajā romānā ir gan grāmatas autores Antonijas Mihaēlisas, gan tulkotājas Ingas Karlsbergas veiksme. Viņas spēj atdzīvināt runāt nespējīgas lietas un vārdos vizualizēt gan sapņaino, gan pasakaino, gan stindzinošo grāmatas varoņu pieredzi. Tulkotāja labi izjūt to trauslo robežu, ko starp iztēli un realitāti ir novilkusi autore, kas aprakstīts neparedzamajā "Pasaku stāstniekā"."

Lita Silova par Ingu Karlsbergu:

"Kad jaunības skaisto mirkļu, joku un ballīšu realitātē (vienīgais, par ko uztraukties, šķiet, ir skolas abitūrijas pārbaudījumi un nākotnes studiju izvēle) iejaucas ar noslēpumainu nolemtību pārklāta baiļu, nāves un neziņas klātbūtne, tad sākas – pasaku stāstnieka laiks. Grāmata ir par dzīvi un pasakām, un to, kas paliek pāri, kad visu apvērš, sagāž, pat uzšķērž.

Atstumtais, iebraucējs, narkotiku dīleris, prostituētais – dzīves īstenībā, bet mazajai māsai stāstītajās pasakās – sudrabpelēkais (mazo karalieni sargājošais) jūraslauva ar zilajām acīm. Skaudri poētiskais stāsts liecina, ka mēdz būt ieceres, kas nekad nepiepildīsies. Tātad arī pasakas nav izeja, tajās nav ilūziju brīnuma, tās reizumis gan sargā. Vismaz līdz zināmai robežai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!