Apgādā "Zvaignes ABC" klajā laists rakstnieces Sūzenas Kolinsas bestsellers "Bada spēles".

Grāmatu "Bada spēles" pirmo reizi publicēja 2008. gada 14. septembrī un līdz 2009. gadam tā tika nodrukāta jau 225 000 eksemplāru lielā tirāžā. Uz šo brīdi romāns ir tulkots gandrīz trīsdesmit valodās un izdots vairāk nekā trīsdesmit valstīs.

Sūzenas Kolinsas "Bada spēļu" triloģijas pirmais romāns "Bada spēles" ir viens no pēdējo gadu komerciāli spožākajiem veikumiem pusaudžu literatūrā. Tas ir fantāzijas caurvīts vēstījums par sešpadsmit gadus veco Katnisu Everdīnu – meiteni, kura izaug pasaulē, kas ir pārcietusi vairākas spēcīgas katastrofas... No kādreizējās Ziemeļamerikas pāri ir palikušas tikai drupas. Iepriekš tik vareno kontinentu tagad dēvē par Panemas valsti. Tā ir sadalīta 12 reģionos. Valsti pārvalda visu redzošā valdība no galvaspilsētas Kapitolijas. Katru gadu galvaspilsēta organizē bada spēles. Uz tām katram reģionam jāsūta viens zēns un viena meitene. Cīņa notiek uz dzīvību un nāvi. Šis ir romāns gan par patiesu draudzību un mīlestību, gan arī par naidu, alkatību un nežēlību. Sūzena Kolinsa romānā apraksta Katnisas cīņu par izdzīvošanu, cieņu un iespēju atgriezties mājās, atklāj cilvēka fizisko un prāta spēju robežas un stāsta par to, ka izdzīvošanas vārdā cilvēks ir gatavs uz visu.

"Bada spēļu" triloģijas otrā grāmata "Catching Fire" angļu valodā tika izdota šī gada 1. septembrī, bet sērijas trešais romāns iznāks 2010. gadā. Šobrīd latviski tiek tulkota otrā grāmata, kuru plāno izdot nākamā gada sākumā. Šobrīd notiek gatavošanās filmas uzņemšanai pēc šīs grāmatas motīviem.

Grāmatu ir slavējuši ne vien lasītāji un kritiķi, bet arī citi rakstnieki. Par šausmu karali dēvētais Stīvens Kings savā recenzijā teic, ka" "Bada spēles" ir kā atkarību izraisoša datorspēle: tu zini, ka tā nav patiesa, bet nespēj pārstāt tai ticēt".

Savukārt populārās "Krēslas" sērijas autore Stefanija Meiere atzīstas: "Mans pēdējais atradums literatūrā ir Sūzenas Kolinsas 'Bada spēles'. Es biju tik ļoti apsēsta ar šo grāmatu, ka ņēmu to līdzi pat pusdienās, lai tikai nebūtu jāpārtrauc lasīšana. Šis stāsts neatstāja manas domas vairākas naktis, jo pat tad, kad grāmatu biju izlasījusi, naktīs gulēju gultā un pārdomāju izlasīto. 'Bada spēles' ir lieliskas!"

Sūzena Kolinsa (1964) ir amerikāņu rakstniece, kuras karjeras aizsākumi meklējami 1991. gadā, veidojot scenārijus bērnu televīzijas šoviem un nedaudz vēlāk pievēršoties bērnu grāmatu rakstīšanai. Viņa jau ir ieguvusi atzinību pasaulē ar sēriju "Zemzemes hronikas".

Ideja par "Bada spēlēm" autorei radusies, skatoties realitātes šovu un vēlāk – pārraidi par karu. Tāpat romāna sižetam ir cieša saistība ar sengrieķu mitoloģiju un leģendu par Tēseju: Atēnās ik gadu jauni vīrieši un sievietes tika nosūtīti uz Krētu, kur tos atdeva saplosīšanai Mīnotauram, lai iebiedētu pārējos iedzīvotājus.

Romānā "Bada spēles" lasītāji atpazīs arī mūsdienās tik populāro realitātes izdzīvošanas spēļu sastāvdaļas – stratēģijas un alianses, uzvaras un zaudējumus –, taču bada spēlēs likmes ir krietni vien augstākas...

Grāmatu "Bada spēles" no angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!