Foto: DELFI
Uzzinot, ka Latvijas Rakstnieku savienība (LRS) šogad neplāno turpināt 1965.gadā aizsākto publisko dzejas lasījumu tradīciju pie Raiņa pieminekļa viņa dzimšanas dienā 11.septembrī, divi literāti - Arvīds Deģis un Andris Petrovs uzņēmušies pasākumu sarīkot bez LRS atbalsta un neļaut pārtraukt tradīciju.

Deģa un Petrova organizētais pasākums "Jaunās dzejas dienas" notiks pie Raiņa pieminekļa Esplanādē 11. septembrī 14.00, portālam "Delfi" pavēstīja literāti.

Autori ir pārliecināti - viņu rīkotais pasākums spēs aizraut ne tikai tradicionālās dzejas mīļotājus, bet arī tos, kas meklē kaut ko jaunu un neparastu. Ierastos dzejas lasījumus papildinās muzikāli priekšnesumi.

Tradīcijarīkot publiskus lasījumus pie Raiņa pieminekļa dzejnieki aizsāka par godu Raiņa simtgades svinībām 1965.gadā. Deģis un Petrovs atzīst, ka būtu bijis nepiedodami lauzt šo cēlo tradīciju tieši 80 gadus pēc rakstnieka nāves.

"Mēs cienām organizatoru centienus un vēlmi redzēt "Dzejas dienas" ļoti modernizētas, kādas tās notiek tagad. Taču dzeja nepieder tikai vienai, iedomīgai rakstnieku organizācijai. Dzeja septembrī pieder visai tautai, un tā ir domāta, lai spārnotu garīgi pagurušo sabiedrību, jo īpaši ar centrālo sarīkojumu pie Raiņa," savu pozīciju skaidro Arvīds Deģis, kam Rīgas dome devusi oficiālu atļauju "Jauno dzejas dienu" pasākuma organizēšanai pie Raiņa pieminekļa.

Deģis gan norāda, ka organizatoru mērķis noteikti neesot konkurēt ar ierasto "Dzejas dienu" aktivitātēm. "Tas, ko darām, ir drīzāk kā jauna izvēle klausītājiem, mēģinājums uzturēt tradīciju dzīvu un vienlaikus to veidot jaunās skaņās," saka Deģis. Tiesa, literāts atzīst, ka viena atšķirība no agrākajiem Latvijas Rakstnieku savienības pasākumiem tomēr gan esot. Proti, ideja būt atvērtiem pret visiem dzejdariem.

Savukārt Andris Petrovs "Jauno dzejas dienu" nozīmi pamato ar iespēju pasākuma laikā uzrunāt jauniešus viņiem saprotamā formā.

"Topošie literāti un arī nākamie latviešu grāmatu lasītāji tagad vēl sēž skolas solā un labākajā gadījumā tikai domā, ko dzīvē tālāk iesākt. Tāpēc ir svarīgi parādīt, ka dzejnieks un rakstnieks, ir interesants un tik pat perspektīvs kā, piemēram, menedžeris, dīdžejs vai pārdošanas speciālists. Mēs ar savu pasākumu mēģināsim to izdarīt," norāda Petrovs.

Plānots, ka sarīkojumā piedalīsies: Raiņa un Aspazijas mājas - muzeja vadītāja Gaida Jablovska; dzejnieki - Leons Briedis, Amanda Aizpuriete, Andris Akmentiņš, Edvīns Raups, Jānis Elsbergs, Aleksandra Žaggere-Krūmiņa, Arvīds Deģis, Andris Petrovs, Imants Liepiņš u.c.; mūziķi - Kaspars Dimiters, Niks Matvejevs, Ingus Kuplais un Uldis Kākulis, kā arī Rīgas 1. ģimnāzijas ansamblis.

Sarīkojumu vadīs radiožurnālists Ainārs Ašaks, bet tā režisors būs Aivars Helds (RSEBAA lektors). Savukārt tehnisko aprīkojumu nodrošinās Aivars Lapšāns, bet grāmatu galdi būs no apgādiem "Nordik/Tapals" un "Jumava"."Ja nevar izdomāt pasākumam ko jaunu un interesantu, tad labāk to nerīkot vispār," komentējot faktu, ka tradicionālais pasākums pie Raiņa pieminekļa nav iekļauts šī gada "Dzejas dienu" programmā, portālam "Delfi" pavēstīja oficiālo "Dzejas dienu" organizatoru pārstāvji. Tāpat organizatori izteica šaubas par dažu "Jauno dzejas dienu" nosaukto dzejnieku dalību šajā pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!