Foto: Publicitātes foto
Piektdien un sestdien - 25 un 26. jūlijā - Rīgā ciemosies slavenais Ukrainā dzīvojošais krievu rakstnieks - rastamāns Dmitrijs Gaiduks, kurš rīdziniekiem stāstīs rastamāņu pasakas. Pasakainie vakari notiks kultūras telpā Lampa, Cēsu ielā 8, vēsta pasākuma rīkotāji.

"Neformāla atmosfēra, improvizācija un vēstīšana mūzikas pavadībā - tāda ir Gaiduka uzstāšanās. Runājot autora vārdiem: "radošos vakaros vienmēr ir ekspromta moments." Bieži vien mutiskais stāstījums neatbilst rakstītajam. "Es stāstu nevis par to, kas ir rakstīts, es stāstu vienkārši no galvas. Tad bez ekspromta neiztikt," piezīmē rakstnieks.

Dmitrija Gaiduka radošo vakaru ģeogrāfija ir plaša: Ukraina, Krievija, Indija, Bali un citas valstis. Rīgā viņš ieradīsies pēc uzstāšanās Minhenē.

"Pieaugušo pasakas ir tādas pašas, kā bērnu pasakas. Es neradu lielu atšķirību. Vienkārši ir cenzūras prasības, piemēram - stāstīt bērniem par konkrētām lietām nav pieņemts. Man ir tādas pasakas, ko var stāstīt bērnu klātbūtnē un tādas, ko nedrīkst. Kad atnāk daudz bērnu es orientējos uz pasakām, kuras neliks vecākiem justies neērti", - saka par sevi pasaku stāstītājs - hipijs/rastamāns.

Gaiduks ir tulkotājs un redaktors, no 90. gadiem sadarbojas ar vairākām Maskavas izdevniecībām. Krievijā plaša mēroga slavu viņš ieguva pateicoties rastamāņu pasakām, kuras ir publicētas grāmatās, kā arī izplatītas internetā gan teksta, gan audio formātā (tostarp "Youtube").

Rastamāņu pasaku krājumi publicēti kopš 1998. Slavenākās - «Rastamāņu tautas pasakas» un «Rastamāņu pasakas un vis kaut kas». Bet projektu mājas lapa tika atvērta 1999. gada janvārī un tas ir viens no senākajiem literārajiem projektiem Krievijas interneta plašumos. Gaiduks arī raksta lugas un filozofiskas esejas.

Pasākumi noritēs krievu valodā. Biļetes uz pasākumu var iegādāties "Biļešu paradīze" tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!