Šā gada 28. martā tiks pasniegtas "Zelta ābeles" balvas skaistākajām pērn izdotajām grāmatām. Gaidot ceremoniju, savas domas par skaistām grāmatām un lasīšanas burvību pauž Latvijas izdevniecību vadītāji.

"Manuprāt grāmatas ir jālasa kaut vai tikai tāpēc, lai domas spētu ietērpt atbilstīgā un bagātīgā vārdu apģērbā," uzskata apgāda "Pētergailis" vadītāja Inguna Cepīte. "Jālasa, lai uzturētu un bagātinātu savu valodu, lai tā nenoplicinātos, tikai lietojot ikdienas īsfrāzes. Jālasa arī tāpēc, ka grāmata līdz ar saturisko dod arī estētisko bagātinājumu. Jālasa, lai pats spētu daudz ko radīt, varbūt pats rakstīt grāmatas, radīt jaunus vārdus."

"Piemēram, Rainis, ja nebūtu tik daudz lasījis, diez vai mēs iepazītu tādu literatūras mantojumu, kāds tas ir šodien," pauž Cepīte.

"Nav jāuzdod jautājums, kāpēc ir jālasa. Man tā ir pilnīgi dabiska dzīves sastāvdaļa," saka izdevniecības "Liels un mazs" vadītāja Alīse Nīgale. "Tas ir prāta treniņš, īpaši bērniem. Tā ir valodas bagātināšanas iespēja. Atšķirībā no daudzām citām nodarbēm, tā ir introverta, kas man šķiet vērtīga kopējam cilvēka balansam. Lasīšana ir arī iztēles un fantāzijas bagātināšana. Protams, ir arī tādas grāmatas, kas ir tukšas un plikas, bet es ceru, ka lasošie cilvēki atrod labo literatūru un grāmatas arī saviem bērniem. Un arī bērni paši atrod."

"Pirmkārt, grāmatas jālasa, lai uzzinātu par pagātni, lai saprastu tagadni un lasīšana var pavērt arī skatu nākotnē," saka apgāda "Zinātne" valdes priekšsēdētāja Ingrīda Segliņa. Lasot grāmatas, mēs piepildām gan savu intelektuālo, gan emocionālo pasauli. Lasot grāmatas, mums ir iespēja arī ceļot, jo ne vienmēr mēs sava dzīvē nokļūsim tādās vietās, par kurām mēs izlasīsim grāmatā.

Atgādinām, ka skaistāko grāmatu konkurss notiek jau 24. reizi. Šogad konkursā 35 izdevēji bija pieteikuši 114 grāmatas, no tām deviņās kategorijās nominēta 41. Nobalsot par skaistāko grāmatu var šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!