Foto: Publicitātes foto

Latgales vēstniecība "Gors" atver 2014. gada kultūras kalendāru – pirmie pasākumi jaunajā gadā sagaidāmi jau janvāra vidū, tomēr kultūras notikumiem bagātāks solās būt februāris un marts.

Pasākumu programma vēl tikšot papildināta.  Jaunāko informāciju iespējams uzzināt "Gors" interneta vietnē.

Janvārī - pareizticīgie dziedoņi, satīra par seksu un laikmetīgā mūzika

Foto: Publicitātes foto

Vīru kora "Pareizticīgie dziedoņi" (Krievija) koncerts
Svētdiena, 12. janvāris 16:00 Lielā zāle
Biļetes: 5 eiro; 7 eiro
Pasākuma valoda: krievu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Maskavas vīru koris "Pareizticīgie dziedoņi"izveidots 1992. gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedoņiem no Maskavas baznīcu koriem. Kora repertuārā ir krievu garīgā kormūzika kopš tās pirmsākumiem līdz pat XX gadsimtam ar īpašu uzsvaru uz pirmsrevolūcijas Maskavas skolas komponistu mūziku. Jau kopš pirmajiem koncertiem koris klausītājus pārsteidz ar savu profesionālo meistarību, cēlo skanējumu un īpašo garīguma gaisotni.

Domino teātra izrāde "Sekss, laulības un šķiršanās amerikāņu gaumē"
Otrdiena, 14. janvāris 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 8,54 eiro; 9,96 eiro
Izrāde nav ieteicama jaunākiem par 16 gadiem; izrādē smēķē
Pasākuma valoda: krievu
Rīko: SIA "Media Group"

"Domino teātris" krievu valodā iestudējis intelektuālā humora meistara Vudija Allena provokatīvo komēdiju "Sekss, laulības un šķiršanās amerikāņu gaumē". "Izrāde nav ieteicama cilvēkiem, kuri, dzirdot vārdu sekss, sarkst. Bet, ja jums nav nekas pret veselīgu un pat cinisku humoru, jūs esat dzīves, stilīgu apģērbu, asprātīgu joku mīļotājs, tad izrāde būs jums pa prātam," teic izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs. Galvenajās lomās Ivars Kalniņš, Svetlana Ivaņņikova un Tatjana Lukašenkova.

Aleksandra Maļiņina koncertprogramma "Ak, dvēsele mana!"
Trešdiena, 29. janvāris 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 15 eiro; 20 eiro; 25 eiro. Izpārdots
Pasākuma valoda: krievu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Krievijas dziedātāja Aleksandra Maļiņina skatuves debija notika 1987. gadā kādā Maskavas rokfestivālā, kur viņš tam laikam neierastā manierē izpildīja divas krievu romances un patīkami pārsteidza publiku. Aleksandra Maļiņina dziļā balss tiek uzskatīta par vienu no interesantākajām Krievijas estrādes mūzikas žanrā. Savas muzikālās karjeras laikā dziedātājs izdevis vairāk nekā 20 albumu, kas pārdoti milzīgās tirāžās. "Ak, dvēsele mana!" ir Aleksandra Maļiņina jaunākā koncertprogramma.

"Sinfonietta Rīga" un koklētājas Laimas Jansones koncertprogramma
Ceturtdiena, 30. janvāris 18:00 Lielā zāle
Biļetes: 7 eiro; 10 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā ir vieni no aktīvākajiem baroka un laikmetīgās mūzikas atskaņotājiem Latvijā, kas gatavi eksperimentēt akadēmiskos un neakadēmiskos mūzikas virzienos. Savukārt Laima Jansone (attēlā) ir viena no talantīgākajām etnogrāfiskās kokles spēlētājām, kuras spēles stilā īpašu vietu ieņem improvizācija. Koncertprogrammā piedalās "Sinfonietta Rīga", diriģents Normunds Šnē, koklētāja Laima Jansone, dziedātāja Biruta Ozoliņa un dejotājs Krišjānis Sants. Koncertā skanēs Laimas Jansones Simfoniska poēma koklei, dziedātājai, dejotājam un kamerorķestrim, Veli Mati Pūmala "Chains of Camenae" un Broņus Kutavičus "Ziemeļu vārti".

Februārī - mūziķi no Krievijas un Kaboverdes, bērnu izrādes un 'Boņuks 2013'

Foto: Publicitātes foto

Muzikāla programma bērniem "LeNeSOna Olimpiāde"
Otrdiena, 4. februāris 13:00 Lielā zāle
Biļetes: 3 eiro; grupām 10 cilvēki un vairāk 2 eiro, līdz 7 gadu vecumam - bez maksas
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Par godu lielajam notikumam – 2014. gada ziemas Olimpiskajām spēlēm Sočos, arī jautrais, zinātkārais un muzikālais puisēns LeNeSOns sev un citiem par prieku sarīkos mūsu pašu nelielo, toties ļoti muzikālo Olimpiādi. "Ar mūzikas skaņām sacentīsimies skriešanā, uzspēlēsim futbolu, hokeju un regbiju, sadzirdēsim arī pa kādai pingponga bumbiņai un slīdošam kērlinga akmenim – ziemas un vasaras sporta spēles vienā koncertā!" teic LeNeSOns. Kā ierasts, kopā ar LeNeSOnu ciemos pie saviem skatītājiem un atbalstītājiem dosies arī Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris un diriģents Andris Vecumnieks.

Etnodžeza dīvas Mairas Andrades (Kaboverde) koncerts
Trešdiena, 5. februāris 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 10 eiro; 15 eiro; pie galdiņa ar vīna glāzi 25 eiro
Pasākuma valoda: angļu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Pirmo reizi Latvijā viesosies par etnodžeza dīvu dēvētā dziedātāja Maira Andrade no Kaboverdes. Atlantijas okeāna salas Kaboverdes vārdu pasaulē slavenu padarīja par baskājaino dīvu dēvētā Sezārija Evora. Visā pasaulē mīlētā un gaidītā dziedātāja pirms diviem gadiem 70 gadu vecumā aizgāja mūžībā. 28 gadus vecā dziedātāja Maira Andrade tiek raksturota kā citāda Kaboverde, kā Sezārijas Evoras atbalss. Ar dziļo un poētisko balsi apveltītā Maira Andrade izstaro gaismu, viņas dziedāšana ir dzirksteļojoša - dejojošu krāsu, samtainu ritmu un pikantu melodiju sajaukums. Izdziedātas Kaboverdes kreolu, angļu un portugāļu valodā, viņas dziesmas ierauj savā siltajā, aizraujošajā un pārsteigumu pilnajā pasaulē.

Izrāde "Face Book. Post scriptum"
Trešdiena, 12. februāris 19:00 Mazā zāle
Biļetes: 10 eiro; 14.50 eiro; 17 eiro
Izrāde nav ieteicama jaunākiem par 14 gadiem
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: SIA "Producents.lv"

Viens no populārākajiem jaunās paaudzes aktieriem - Andris Bulis piedāvā savu jaunāko monoizrādi "Face Book. Post scriptum", kas stāsta par mūsdienu cilvēka dzīvi virtuālajā pasaulē, kas pilna ar smieklīgām realitātēm, kurā Avatari kļūst tuvāki un mīļāki nekā reālie draugi vai tuvinieki. Izrāde, kuras autore ir Nargiza Baghiradze, ir daļa no starptautiska projekta, kas tiek realizēts Igaunijā, Krievijā un Vācijā, kur arī top šīs autores lugas iestudējumi. Latvijas iestudējuma režisore ir Gaļina Poliščuka.

Muzikāla izrāde visai ģimenei "Ansītis un Grietiņa"
Piektdiena, 21. februāris 13:00 Lielā zāle
Biļetes: 3 eiro (Ls 2.11); 4.50 eiro (Ls 3.16)
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: biedrība "Svētki & festivāli"

"Jaunā teātra" izrādes "Ansītis un Grietiņa" pamatā ir brāļu Grimmu fabula, kas ievīta  dziesmās un dejās. Izrādes mūzikas autore un producente ir  Laila Ilze Purmaliete, libreta un dziesmu tekstu autore – Ilze Trumpe, izrādes režisors - Viesturs Roziņš, horeogrāfe – Liene Grava, scenogrāfija - Dace Sloka. Izrādē lomas atveido Katrīna Paula Dīringa un Emīls Guģis, Dailes teātra aktrises Sarmīte Rubule vai Ērika Eglija, Latvijas Leļļu teātra aktieris Artūrs Putniņš, Sarmīte Prule, Paula Martinsone un Ēriks Vītiņš.

Latgaliešu Kultūras gada balvas "Boņuks 2013" pasniegšanas ceremonija
Svētdiena, 23. februāris 16:00 Lielā zāle
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Latgaliešu Kultūras gada balvas "Boņuks" mērķis ir veicināt latgaliešu tradicionālās un populārās kultūras attīstību, apkopojot aizvadītā gada labākos veikumus un rosinot kvalitātes un oriģinalitātes pieaugumus latgaliešu kultūrā. "Boņuka" balvas par veikumu latgaliešu kultūrā tiks pasniegtas jau sesto gadu.

Grupas "Serebro" (Krievija) koncerts
Piektdiena, 28. februāris 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 15 eiro; 20 eiro; 25 eiro, 30 eiro, 35 eiro
Pasākuma valoda: krievu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Krievu poproka grupa "Serebro" izveidojusies 2006. gadā. Grupas dalībnieces vienmēr izceļas ar savu atraktīvo uzvedību un krāšņajiem tērpiem. Meiteņu trio sastāvā kopš pirmsākumiem darbojušās Jeļena Temņikova, Olga Serjabkina un Anastasija Karpova. Lai veidotu solokarjeru, pērn oktobrī grupu pameta Anastasija Karpova, tomēr grupai pievienojusies jauna dalībniece. "Serebro" ieguva trešo vietu 2007. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā, savukārt 2009. gadā iznāca grupas debijas albums "Opiumroz".

Martā - koncerti, izrādes un koncertizrādes visām gaumēm

Foto: Publicitātes foto

Aijas Andrejevas un Kārļa Lāča koncertuzvedums "Mežā"
Sestdiena, 1. marts 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 7 eiro; 10 eiro; 12 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: SIA "2K Publishing"

"Mežā" ir dziedātājas Aijas Andrejevas jaunākais koncertuzvedums. "Akustisks vēstījums par mīlestību solo balsij, divām ģitārām, klavierēm, trompetei un sitaminstrumentiem," teic programmas komponists Kārlis Lācis, kurš kopā ar pavadošo mūziķu grupu Kasparu Zemīti, Kasparu Grigali, Konstantīnu Jemeļjanovu, Ēriku Upenieku un Andri Grunti koncertā atskaņos albumā iekļautās kompozīcijas. Dziesmu tekstu autore ir dzejniece Māra Zālīte. Koncertuzveduma režisors – Juris Jonelis, horeogrāfe – Olga Žitluhina.

Operešu mūzikas koncerts "Štrauss, Lehārs un..."
Sestdiena, 8. marts 17:00 Lielā zāle
Biļetes: 10 eiro; 15 eiro; 17 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Rīgas Muzikālā teātra koncertā "Štrauss, Lehārs un…" iekļautas klausītāju iemīļotas operešu ārijas un dueti, aicinot atsaukt atmiņā, cik skaista ir Latvijā jau nedaudz piemirstā, bet klausītāju sirdīs skanošā operešu mūzika. Koncertprogrammā piedalās Sonora Vaice, Ingus Pētersons, Juris Ādamsons, Nauris Indzeris, Marlēna Keine (Igaunija), Emīls Kivlenieks, Laura Teivāne, dejotāji un orķestris diriģenta Guntara Bernāta vadībā. Koncertprogrammas režisors ir Jānis Kaijaks (juniors), vadītājs - Zigurds Neimanis.

"Kremerata Baltica" un pianists Andrejs Korobeiņikovs
Svētdiena, 9. marts 17:00 Lielā zāle
Biļetes: 7 eiro (Ls 4,92); 10 eiro (Ls 7,03)
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Kamerorķestri "Kremerata Baltica" 1997. gadā radīja pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers, kļūdams par tā māksliniecisko vadītāju un solistu. Kamerorķestrī muzicē izcili talantīgi Baltijas valstu jaunie mūziķi. "Kremerata Baltica" mēdz dēvēt ne tikai par Baltijas reģiona kultūras vēstnieku de facto, bet arī par tiltu cēlāju visas Eiropas integrācijas kontekstā. Šoreiz "Kremerata Baltica" uzstāsies kopā ar atzīto Krievijas pianistu Andreju Korobeiņikovu, kurš savas karjeras laikā uzstājies vairāk nekā 40 valstīs visā pasaulē.

Humora šovs "Novie Russkie babki"
Trešdiena, 12. marts 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 10 eiro; 15 eiro; 20 eiro. Izpārdots
Pasākuma valoda: krievu
Rīko: Latgales vēstniecība "Gors"

Vairākkārt viesojušās Latvijā un regulāri redzētas televīzijas ekrānos, abas komiskās vecmāmiņas Klaudija Ivanovna Cvetoček (Igors Kasilovs) un Matrjona Ivanovna Nigmatuļina (Sergejs Čvanovs) nu viesosies Rēzeknē, lai atkal jokotu, dziedātu un uzjautrinātu skatītājus. Abi aktieri popularitāti Krievijā un ārpus tās robežām sasnieguši galvenokārt iejūtoties divu pļāpīgo vecmāmiņu tēlā. Šobrīd bez Jaunajām krievu večiņām grūti iedomāties lielākos Krievijas televīzijas humora šovus un izklaides programmas. Vecmāmiņas uzstājušās teju visos Krievijas nostūros un arī ārzemēs.

Baleta zvaigžņu Galā koncerts
Piektdiena, 14. marts 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 10 eiro; 12 eiro; 15 eiro; 20 eiro; 23 eiro
Rīko: SIA "Worldstars"

Baleta uzvedumā būs iespēja izbaudīt desmit dejas sniegumus - klasiskos "pas de deux" no baletiem "Gulbju ezers", "Dons Kihots", "Korsārs", "Parīzes liesmas", "Silfīda" un citiem. Galā koncertā piedalīsies astoņi dejas mākslinieki - baleta zvaigznes no Maskavas Lielā teātra, Prāgas Nacionāla baleta, Igaunijas Nacionāla baleta, Turcijas Valsts baleta, Berlīnes Valsts baleta un Parīzes Grand operas.

Izrāde "Gumijas princis"
Sestdiena, 22. marts 18:00 Mazā zāle
Biļetes: 10 eiro; 14.50 eiro; 17 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: SIA "Producents.lv"

2014. gada martā pirmizrādi Latvijā piedzīvos mākslas telpā "64 krēsli" tapusī, režisores Gaļinas Poliščukas iestudētā komēdija "Gumijas princis". Humora pārbagātā komēdija ar milzīgiem panākumiem vairākas sezonas tika spēlēta Krievijā, un galveno lomu tajā spēlēja populārā dziedātāja Lolita.

Karīnas Tatarinovas un "Plenēra apvienības" koncertizrāde "Ne formāts"
Ceturtdiena, 27. marts 19:00 Mazā zāle
Biļetes: 8 eiro; 10 eiro; 12 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: nodibinājums "Mūzikas un mākslas atbalsta fonds"

Koncertizrādē skanēs Imanta Kalniņa un citu autoru dziesmas - populāras un mazāk zināmas pasaules kino melodijas jaunā, improvizētā skanējumā, instrumentācijās un formā. Koncertizrādē piedalās mūziķi Jānis Stafeckis (kontrabass), Artūrs Noviks (akordeons), Artūrs Kutepovs (ģitāra) un Ivars Kalniņš (perkusijas), Oskars Krasauskis-Krauze (arfa), kā arī aktrise un dziedātāja Karīna Tatarinova. Koncertizrādes nosaukums radies kādā fotosesijā, kad, aplūkojot uzņemtos kadrus, atskanēja nopūta un fotogrāfa teksts: "Laba, bet nav žurnāla formāts. Neformāts."

Čellu trio "Melo-M" koncerts "Jaunā sērija"
Sestdiena, 29. marts 19:00 Lielā zāle
Biļetes: 5 eiro; 7 eiro; 10 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: SIA "Premium art events"

Čellu trio "Melo-M" koncertā "Jaunā sērija" būs iespēja baudīt ne vien labi zināmas grupas izpildītās kompozīcijas, bet arī piedzīvot jaunas programmas pirmatskaņojumu. "Jauna sērija" veltīta pasaulē pazīstamu televīzijas seriālu mūzikas tēmām. Trīs čellu sniegumā jaunās versijās skanēs melodijas no tādiem seriāliem kā "Troņu spēles", "Sekss un lielpilsēta", "A-komanda", "Monthy Pyton", "Tvinpīka" un citiem. Koncertā sagaidāmi pārsteigumi, žilbinoši skatuves priekšnesumi un krāšņas melodijas - no pasaules hitiem līdz tautas mūzikai, operu tēmām un "Melo-M" dalībnieka Kārļa Auzāna oriģināldarbiem.

Izrāde "Artmane"
Trešdiena, 9. aprīlis 19:00 Mazā zāle
Biļetes: 10 eiro; 14.50 eiro; 17 eiro
Pasākuma valoda: latviešu
Rīko: SIA "Producents.lv"

2014. gadā pirmizrādi Latvijā piedzīvos izrāde "Artmane", kas top mākslas telpā "64 krēsli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!