Foto: Privātais arhīvs

Sestdien, 5.janvārī, 90 gadu jubileju atzīmē latviešu pedagogs un kultūras darbinieks Imants Žūriņš, portālu "Delfi" informē pedagoga audzēkņi un kolēģi.

Kā vēsta mākslas vēsturniece un grāmatas "Mūs pazina kā "lietišķos…"" autore Brigita Sturme, Žūriņa vārds nesaraujami saistīts ar Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas vēsturi.

No 1959.līdz 1985.gadam viņš bijis tās direktors - aizrautīgs, nesamierināms reformators, kurš mainījis skolas mākslas virzību, nepārtraukti cīnoties pret PSRS valdošo informācijas badu.

"Žūriņš veido citādāku skolu - atvērtāku jaunajām pasaules mākslas tendencēm, un atjauno latviešu tautas mākslas ciešu un tiešu līdzdalību mācību procesā, veidojot latvisku lietu pasauli - funkcionālu un skaistu.

Viņš radīja skolu ar savu stilu, kuru jau 20.gadsimta septiņdesmitajos gados pazīst pasaulē. "Žūriņa skola" - tā to dēvēja sabiedrībā pagājušajā gadsimtā.

Mūsdienās sevi par lietišķajiem sauc Žūriņa skolnieki, daudzi ievērojami kultūras darbinieki, kuri padarījuši latviešu kultūras slāni blīvāku un spožāku," vēsta Sturme.

Savukārt Žūriņa bijušais kolēģis, gleznotājs Vilis Ozols stāsta, ka Žūriņa vārds galvenokārt saistīts ar pedagoģiju. "Būdams labs mākslinieks un izcila prāta cilvēks, ar lielisku humora izjūtu, viņš prata panākt iecerēto. Pats arī vienmēr guvis no citiem, kā piemēru var minēt gleznotājus Konrādu Ubānu, Valdemāru Toni, arī scenogrāfu Arvīdu Miervaldi Spertālu.

Žūriņš uzņēmās Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas (pašlaik Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas) direktora pienākumus "Berklava laikā", kad skola atbrīvojās no despotiskā padomju gara paudēja Fūrmaņa, izveidodams to par latvisku lietišķās mākslas un dizaina kadru kalvi.

Ikviens, kurš strādājis kopā ar Imantu Žūriņu vai bijis šīs skolas audzēknis, ir guvis stabilus pamatus ne tikai mākslā, bet arī dzīvē. Lai viss labais un sasniegtais dod spēku tālākajai dzīvei!" Žūriņam novēl Ozols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!