Foto: Publicitātes foto. Pols Sezans. “Sentviktuāras kalns”.
Mūkusalas Mākslas salonā 8. augustā pulksten 18.00 izstādē "Sezana pieskāriens" mākslas doktore Nataļja Jevsejeva stāstīs par Pola Sezana ietekmi Latvijas glezniecībā 20. gadsimta pirmajā pusē, portālu "Delfi" informē salona komunikācijas vadītāja Agnese Kleina.

Paplašinot priekšstatus par Sezana nozīmi Latvijas mākslā ārpus vienas privātās kolekcijas robežām, tiek organizēta mākslas zinātnieces un doktores Nataļjas Jevsejevas lekcija "Pola Sezana ietekme un sezanisms Latvijas glezniecībā 20. gadsimta pirmajā pusē". Kā uzsver pētniece, Latvija ir viena no daudzajām Eiropas valstīm, kur 20. gadsimta sākumā aktīvi praktizēja Sezana glezniecības studijas, aizgūstot ne tikai teoriju un kopējās idejas, bet arī glezniecības manieri un kompozīcijas principus.

Stāstījumā varēs gūt pārskatu par Latvijas autoriem, kuri pagājušā gadsimta pirmajā pusē savā daiļradē apliecināja aizrautību ar Sezana darbiem.

Nataļja Jevsejeva ir ieguvusi mākslas doktores grādu par Aleksandras Beļcovas daiļrades pētniecību un vada Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas memoriālo muzeju.

Lekcija norisinās saistībā ar Zuzānu kolekcijas izstādi "Sezana pieskāriens", ko ir iespējams apskatīt līdz 26. augustam. Ar vairāk nekā 20 gleznām no Zuzānu kolekcijas izstādē izcelti piemēri Latvijas un Sezana glezniecības saskarsmē. Iezīmēti trīs vietējo mākslinieku aizraušanās etapi: 1910. gadi, 1920. – 1930. gadi un Hruščova atkušņa atnesto pakāpenisko pārmaiņu laiks no 1950. gadu vidum līdz pat 1970. gadu mākslas dzīves liberalizācijai. Ekspozīciju papildina hronika par latviešu mākslinieku satikšanos ar Sezana darbiem, kā arī iespēja interaktīvā planšetē iepazīties ar Sezana – "Eksas vientuļnieka" – attīstīto glezniecības valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!