Foto: Normunds Brasliņš

Svētdien, 2017. gada 24. septembrī, pulksten 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) un izstādes kuratore, mākslas zinātniece Dr. art. Dace Lamberga aicina uz "Sarunu muzejā" ar mākslinieku Edgaru Vērpi viņa personālizstādē "Intereses. Konflikts".

Latvijas laikmetīgās mākslas klasiķa Edgara Vērpes jaunākais projekts "Intereses. Konflikts", kas būs apskatāms līdz 22. oktobrim, ir minimālistiskiem izteiksmes līdzekļiem pasniegts eksistenciāls stāsts par cilvēka dzīves vērtību un miera trauslumu. Mākslinieka idejas rezonē ar aktuālo sociālpolitisko situāciju pasaulē. Katrs darbs atsevišķi un visa ekspozīcija kopumā rosina skatītāju padomāt par cilvēces tuvākas vai tālākas nākotnes perspektīvām un tādu nežēlīgu parādību kā karš sekām.

Edgara Vērpes personālizstādes darbu tēli – šāviņi – saistās ar bērnības interesēm, kad viņš pavadīja vasaras Priekulē, Kurzemē. Otrā pasaules kara laikā tur notika ilgstošas kaujas, un vēl 20 gadus pēc tā beigām meži un lauki bija pilni ar nesprāgušiem artilērijas šāviņiem un visu veidu kājnieku munīciju. Puikām toreiz aizrautīgākā spēle bija atrasto kara tehniku "neitralizēt" vai spridzināt. Tagad, eksperimentējot ar formu, mākslinieks atgriezies pie savas bērnības kaislības no cita rakursa.

Kā portālu "Delfi" informē LNMM pārstāve Natālija Sujunšalijeva, saruna iecerēta kā atvērts dialogs, kura laikā klātesošie caur eksponētajiem darbiem ne tikai gūs dziļāku ieskatu Edgara Vērpes daiļradē un iepazīs oriģinālu autortehniku, bet arī atklās viņa mākslas filozofiju un pilsonisko pozīciju. Apmeklētāji uzzinās, kādi impulsi rosinājuši konkrētu tēlu radīšanu, kāds vēstījums ir iekodēts to lakoniskajā risinājumā un kādus draudus var slēpt sevī ideāla forma. Tāpat būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus un pārrunāt Edgara Vērpes radošās darbības aspektus.

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3 eiro, studentiem, pensionāriem – 1,5 eiro, skolēniem – 0,5 eiro. Ar šo biļeti varēs aplūkot arī pastāvīgo ekspozīciju. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!