Visbiežāk apmeklēt kultūras pasākumus iedzīvotājiem traucē naudas un laika trūkums, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.

No pētījumā aptaujātajiem iedzīvotājiem 44% minējuši, ka tiem kultūras pasākumus apmeklēt traucē naudas trūkums, savukārt 42% norādījuši laika trūkumu.

Tikmēr katrs desmitais aptaujas dalībnieks atzina, ka viņus neinteresē kultūras pasākumi.

Savukārt 12% aptaujāto pauda viedokli, ka pietiekami bieži apmeklē kultūras pasākumus.

Pētījumā pievērsta uzmanība arī tam, cik daudz līdzekļu paši iedzīvotāji vidēji mēnesī tērē izklaides un kultūras pasākumu apmeklēšanai, kā arī grāmatu iegādei. Gandrīz puse aptaujāto norādījuši, ka izklaidei tērē līdz 28 eiro mēnesī (46%), bet šo robežu pārsniedz 15% aptaujāto. Tiesa, salīdzinot ar 2012.gadu, šogad aptaujātie biežāk atzīmējuši, ka izklaidei naudu netērē vispār (2012.gadā - 27%, 2015.gadā - 34%).

Jautāti, cik naudas vidēji mēnesī tērē tieši kultūras pasākumu apmeklēšanai, 43% aptaujāto atzīmēja, ka tērē līdz 28 eiro. Tiesa, 45% aptaujāto norāda, ka naudu šādiem mērķiem netērē vispār. Salīdzinot ar 2012.gadu, šis rādītājs ir krities tikai par vienu punktu.

Savukārt to, ka regulāri daļu savu ienākumu novirza grāmatu iegādei, norāda vien mazliet vairāk nekā trešā daļa aptaujāto. Visbiežāk respondenti atzīmējuši, ka grāmatām tērē līdz septiņiem eiro mēnesī (18%). Taču lielākā daļa atzinuši, ka grāmatas nepērk vispār (61%). Līdzīga situācija tika novērota arī 2012.gadā.

Iedzīvotāji arī iztaujāti, kurus kultūras pasākumus šovasar viņi īpaši gaida un plāno apmeklēt. Atbildēs visbiežāk respondenti minējuši Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus (8%), savas pilsētas vai novada svētkus (8%) un Jāņu svinēšanu, piemēram, Rīgā krastmalā, dažādās pilsētās, pagastos u.c. (7%). Citi pasākumi minēti retāk, bet pusei aptaujāto nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā (51%).

"Pētījuma rezultāti liecina, ka starp gaidītākajiem pasākumiem šovasar izteikti dominē pieprasījums pēc latviskas kultūras, jo tikai daži aptaujātie minējuši ar Krievijas kultūrtelpu saistītus pasākumus. Likumsakarīgi pirmajā vietā ir izvirzījušies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Tikmēr, runājot jau par nākamajiem Vispārējiem Dziesmu un deju svētkiem Latvijas simtgades gadā, kuriem jau esam sākuši gatavoties, jādomā, kā nodrošināt iespēju plašākai auditorijai klātienē apmeklēt svētku pasākumus, jo Daugavas stadiona un Mežaparka estrādes ietilpības jautājumam būtisks risinājums pagaidām vēl nav atrasts," komentē kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

"DNB Latvijas barometrs" ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Jaunākās aptaujas dati iegūti pētījumu centra SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā laikā no 8.maija līdz 21.maijam. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās, tika aptaujāts 1001 respondents vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!