Otrdien, 3. jūnijā ar nakts velobraucienu no "Totaldobže" jaunās mājvietas Preses namā uz "Brasalonu" un "Nakts dzejas slamu" atklāts starpdisciplinārais mākslas festivals "Urban Poetry/Free Riga"

Festivāla programmas ietvaros plānoti gan izklaidējoši, gan informatīvi mūsdienu kultūras pasākumi, gan nodarbības meistarklasēs dzejniekiem un māksliniekiem dažādās vietās Rīgā.

2014. gadā festivāla organizatori vēlas akcentēt Rīgā ļoti aktuālu tēmu - telpu deficītu mūsdienu kultūras izpausmei laikā, kad valstij trūkst līdzekļu pilnvērtīgam kultūras budžetam un kad pilsēta ir pilna ar tukšām neizmantotām ēkām.

Festivāls sākās 3. jūnijā ar "Nakts velobraucienu" un tam sekojošo"Nakts Dzejas slamu", kurā bija aicināti piedalīties  dažādu urbānai videi raksturīgu dzejas formu piekopēji.

Trešdien, 4. jūnijā, festivāls turpinās "Līksnas ielā 26" - ēkā, kuru kustības "FreeRiga" dalībnieki veido par jaunu kultūras punktu Rīgā.

Dārzā ēkas pagalmā notiks dzejas vakars ar Kārli Vērdiņu, Martu Pujatu, Ivaru Šteinbergu, Henriku Eliasu Zēgneru, kuri lasīs savu dzeju, bet mūziku atskaņos "Skaņu Meža" krusttēvs Viestarts Gailītis.

Ceturtdiena, 5. jūnijs, ir "Kaņepes Kultūŗas Centra" diena festivālā.

Uz jaunizveidotās terases literatūras apvienība "Poetry Latvia" organizēs savu otro "Dzejas slamu". Tā sākums plkst. 19, un to vadīs Verners Jaunākais un Miķelis Raudseps, bet žūrijā redzēsim dzejniekus Martu Pujātu, Ievu Ratinīku un modes blogeri Agnesi Kleinu. "Dzejas slama"uzvarētājs saņems 75 eiro no "Kaņepes Kultūras Centra".

Pēc dzejas slama, ap 21:30 - tā saucamā "spoken word" improvizācija, kurā savus darbus lasīs literātu apvienības "STAN" dzejnieki Jaroslavs Minkins un Olena Ribka no Ukrainas kopā ar latviešu džeza mūziķiem.

Nedēļas nogalē - 6. un 7. jūnijā - "Totaldobže" māksla centrs piedāvā apjomīgu pasākumu programmu Preses namā:

  • spoken word dzejnieka no Lielbritānijas Stīvena Fovlera uzstāšanās;
  • starpdisciplināra projekta "Melnie Caurumi" improvizācija, kurā Fovlers uzstāsies kopā ar vietējiem māksliniekiem Semjonu Haņinu (dzeja), Henriku Eliasu Zēgneru (dzeja), Platonu Buravicki (elektroakustika), Ģirtu Reiniku (elektroakustika), Sniedzi Prauliņu (flauta), Lauru Prikuli (foto un video) un citiem;
  • "Gas of Latvia" koncerts, kurā skaņu mākslinieks Andris Indāns atskaņos savas jaunās kompozīcijas kopā ar Katrīnas Neiburgas videoprojekcijām;
  • "Festivāla noslēguma dzejas slams", kurā par lielo balvu - 100 eiro sacentīsies pēdējo divu slamu finālisti ar sešu dažādu citu slamu uzvarētājiem, tai skaitā ukraiņu dzejniekiem no apvienības "STAN";
  • MC Anša un Orioles koncerts sadarbībā ar mūzikas izdevniecību "Dirty Deal Audio";
  • eksperimentāla performance/instalācija "Ignition Lab", ko piecu dienu intensīvos mēģinājumos izveidos spāņu horeogrāfs Abrahama Hurtado un mūziķis Mikels Kasaponsa kopīgi ar desmit konkursa kārtā atlasītiem pārstāvjiem no Latvijas;
  • divi prezentāciju cikla "Kompass" pasākumi:
    • tiks publiskots kustības "FreeRiga" manifests, līdzšinējā darbība un nākotnes plāni, pēc kā notiks publiska diskusija par Rīgas neizmantoto ēku potenciālu
    • literātu apvienības "STAN" no Ukrainas un mākslas centra "Centro Negra" no Spānijas pārstāvji pastāstīs par savām organizācijām un notiks diskusija par mākslas praktizēšanas iespējām dažādās "krīzes" vidēs - Ukrainā, Spānijā un Latvijā.
  • pasākumu apmeklētāji varēs apskatīt arī:
    • Sabīnes Mooras skaņas instalāciju;
    • Abrahama Hurtado [Spānija] kopīgi ar gleznotāju Ati Jākobsonu veidoto instalāciju;
    • somu mākslinieku asociācijas "MUU" veidoto īsfilmu kolekcijas "Performance Voyage"  4. izdevumu, kurā apvienotas pēdējā gada laikā veidotas mākslas filmas no dažādām pasaules malām.

Kopš 2013. gada kustībā "FreeRiga", kas izveidojās pēc akcijas "Occupy me", aktīvi iesaistās arvien vairāk Rīgas kultūras un ar pilsētvides attīstību saistītas nevalstiskās iniciatīvas un neatkarīgi entuziasti.

Kustības pārstāvji organizē regulāras apspriedes un tiekas ar nekustamo īpašumu, pašvaldību un valsts institūciju pārstāvjiem, kā arī organizē publiskas diskusijas un ideju talkas, lai pēc iespējas drīzāk rastu Latvijai piemērotu risinājumu kā padarīt pieejamus un lietderīgi izmantojamus tukšos īpašumus, kuru skaits kopš 2008. gada patstāvīgi pieaug.

"Acīmredzami ir samazinājies pieprasījums pēc "vecām" ēkām vai to vairākkārtēja pārpirkšana ir mākslīgi paaugstinājusi to vērtību, kamēr renovācijas izmaksas tukšai ēkai pieaug ar katru nākamo ziemu," norāda "Free Riga" pārstāvji.

Līdz ar to festivāla ietvaros 6. jūnijā 19 "FreeRiga" iepazīstinās apmeklētājus ar jaunizveidoto manifestu, līdzšinējo darbību un nāktnes plāniem, pēc kuras notiks arī publiska diskusija.

Festivālu rīko "Totaldobže" mākslas centrs, sadarbojoties ar vairākiem aktīviem mūsdienu kultūras punktiem, kas izvietojušies tukšās un neizmantotās ēkās vai pagalmos:

  • "Kaņepes Kultūras Centrs" - tas jau divus gadus saimnieko bijušajā mūzikas skolā Skolas ielā 15;
  • "Līksnas iela 26" - jauna iniciatīva, kas tiek veidota daļēji apdzīvotā dzīvojamā ēkā;
  • "Brasalona" - Mākslinieku savienības darbnīcu pagalmā, Gaujas ielā 5;
  • mākslas centrs "Totaldobže" - šopavasar pārcēlies uz bijušo Preses namu, Balasta dambī 3. 
"Urban Poetry" pasākumi notiek kopš 2010. gada, kad to pirmo reizi noorganizēja "Totaldobže" mākslas centrs sadarbībā ar
"Space Garage"
un Britu Padomi Latvijā.

Pasākumu mērķis ir pievērst uzmanību pilsētvidei kā dzīves telpai, kurai piemīt sava specifiskā harmonija. "Urban Poetry" pasākumi demonstrē pilsētvides saikni ar dažādām mākslas izpausmēm, kas rodas uz ielas, ko iedvesmo dzīve pilsētā, vai kas reflektē pilsētas pārvērtības un citas norises.

Visos pasākumos, izņemot 6. un 7. jūnijā ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!