Foto: Publicitātes foto
Šodien, 16. oktobrī, Rīgā jau devīto reizi norisināsies ikgadējā Jesajas Berlina diena, godinot ievērojamā rīdzinieka, ideju vēsturnieka un brīvības filozofa literāro un filozofisko mantojumu. Kā portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji, centrālais notikums būs Jeila universitātes (ASV) profesora, pasaulē zināmā vēsturnieka Timotija Snaidera (Timothy Snyder) atklātā lekcija.

Prof. Timotijs Snaiders (1969) ir viens no ievērojamākajiem amerikāņu vēsturniekiem un domātājiem, vairāku grāmatu autors par Centrālās un Austrumeiropas vēsturi. Viņa 2010. gadā iznākusī grāmata "Asinszemes: Eiropa starp Hitleru un Staļinu" atzīta par vienu no izcilākajām vēstures grāmatām. Tā tulkota 33 valodās, tostarp arī latviski. Drīz latviešu valodā iznāks vēl viena profesora Snaidera grāmata "Par tirāniju", kurā viņš izklāsta mācības no divdesmitā gadsimta, lai stātos pretī tirānijai mūsdienās.

Šobrīd autors strādā pie jaunas grāmatas "Nebrīvības izcelsme", kas kalpos par pamatu šī gada Jesajas Berlina piemiņai veltītajai publiskai lekcijai: "No nenovēršamā pie mūžīgā: jaunā nebrīvības politika".

Prof. Timotijs Snaiders: "Dažās rietumu valstīs mēs novērojam demokrātijai un likuma varai satraucošas pazīmes. Šīs lekcijas mērķis ir saprast šo pazīmju kopsakarību un parādīt, kā tās veido vēsturiskos brīžus."

Šī gada Jesajas Berlina dienu pulksten 17.30 atklās ar režisoru Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa dokumentālo filmu "Dzimis Rīgā" (2010); filma ir kinematogrāfisks pētījums par vienu no lielākajiem 20. gadsimta filozofiem Jesaju Berlinu un viņa bērnību Rīgā, īpašu uzsvaru liekot uz Berlina agrīnajiem dzīves gadiem Rīgā no 1909. līdz 1916. gadam. Tā balstīta uz Jesaja Berlina pētnieku un laikabiedru atmiņām. Filma portretē Rīgu kā multikulturālu 20. gadsimta sākuma metropoli un Jesaju Berlinu - vienu no pasaules izcilībām, kura vārds saistīts ar Rīgu, un kura idejas ietekmējušas politisko procesu izpratni un veidošanos daudzās mūsdienu Eiropas demokrātiskās sabiedrībās.

Jesajas Berlina dienas goda patronese ir bijusī valsts prezidente Prof. Dr. Vaira Vīķe-Freiberga.

Ieeja Jesajas Berlina dienas pasākumos ir brīva, uzrādot bezmaksas biļeti. Bezmaksas biļetei var pieteikties mājaslapā vai izņemt to pasākuma norises vietā – k/t "Splendid Palace" kasē (Elizabetes iela 61, Rīga).

Pasākumi norisināsies angļu un latviešu valodā ar sinhrono tulkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!