Foto: Arhīva foto

18. maijā tiek svinēta Starptautiskā Muzeju diena, savukārt 20. maijā visā Latvijā ar dažādiem pasākumiem norisināsies Muzeju nakts. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs glabā liecības par daudziem Latvijas muzejiem laiku lokos un piedāvā ieskatīties fotodokumentos, kuros redzami dažādi muzeji Latvijā 20. gadsimta pirmajā pusē.

Starptautiskās muzeju dienas aizsākumi meklējami 1977. gadā, kad Starptautiskā muzeju padome (ICOM) iedibināja šādu tradīciju. ICOM Sekretariāts aicina muzeju dienas svinības rīkot uzsverot, ka muzejs ir svarīgs kultūras saziņas līdzeklis, kas bagātina un attīsta sapratni, sadarbību un mieru starp cilvēkiem. Tādēļ tiek organizēti īpaši pasākumi, akcijas, atklātas jaunas izstādes un ekspozīcijas un tiek piedāvāts apmeklēt muzejus bez maksas.

Latvijas muzejos šos profesionālos svētkus svin kopš 1978. gada. Pēdējos gados Starptautiskās Muzeju dienas spilgtākais akcents ir Eiropas Muzeju nakts, kura arī Latvijā tiek organizēta kopš 2005. gada, bet tradīcija sākusies 1999.gadā Francijā ar mērķi iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē.

Arī šogad 20. maijā visā Latvijā norisināsies Muzeju nakts, kad tiek piedāvāta plaša programma visos Latvijas novados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!