Foto: Publicitātes attēls
Krišjāņa Barona muzejā 22. martā no plkst. 14.30 norisināsies Baronu dzimtas digitālās ekspozīcijas atklāšanas pasākums, portālu "Delfi" informē Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Sandra Zobena.

Pasākums plkst. 14.30 tiks atklāts ar "Latvju dainu" iznākšanas 123. gadskārtai veltītiem muzeja lasījumiem, kas notiks sadarbībā ar LU LFMI Latviešu Folkloras krātuvi. Plkst. 16.00 būs Baronu dzimtas digitālās ekspozīcijas atklāšana, kā arī tikšanās ar ekspozīcijas veidotājiem, atbalstītājiem, Baronu dzimtas pārstāvjiem.

Pasākumu plkst. 16.30 turpinās "Dzimtas pūralāde", būs fotografēšanās pie dzimtas koka, dzimtas stāsti, to fiksācija, kā arī muzejpedagoģiskas nodarbības bērniem. Pasākumu plkst. 17.15 noslēgs pavasara dziesmas kopā ar tautas tradīciju kopu "Budēļi".

Jau kopš Krišjāņa Barona muzeja atvēršanas 1985. gadā viena no pētniecības tēmām ir Baronu dzimta, tās pārstāvju devums Latvijas kultūrvēsturē.

Kā raksta Zobena, Baronu dzimtas šūpulis kārts Kurzemē. Līdz pat 19. gadsimta sākumam Krišjāņa Barona senču gaitas rakstu avotos ir grūti izsekojamas. Tomēr jau Jura un Eņģeles astoņu bērnu dzīves līkloči ir skaidrāk manāmi. Vārdi, uzvārdi, dzīves dati piepildās ar notikumiem, faktiem, dramatiskiem un sirsnīgiem dzīves mirkļiem. Tam visam līdzi dzīvot un just, iedvesmoties un izglītoties palīdz šis vērienīgais projekts – Baronu dzimtas digitālā ekspozīcija – muzejnieku u.c. pētnieku daudzu gadu darba rezultāts. Tomēr šis darbs nekad nebūs pabeigts, jo turpinās līdz ar dzīvi.

Projektā izmantoti materiāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma un LNB Rokrakstu un reto grāmatu krātuves.

Krišjāņa Barona muzejs atrodas Rīgā, K. Barona ielā 3–5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!