No 13. novembra Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē būs aplūkojama Hardija Lediņa radošās darbības un tās ietekmju retrospekcija "Lediņš. Starp to un kaut ko citu", ziņo Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Santa Mičule.

"Atbalsojot Lediņa un viņa domubiedru organizēto Aptuveno mākslas izstāžu garu, izstādē "Lediņš. Starp to un kaut ko citu" īpaša uzmanība būs veltīta procesuālās mākslas formām un tās laikā notiks vairākas mākslinieku performances," gaidāmo raksturo retrospekcijas rīkotāji. Izstādi organize Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, kuratore - Līga Lindenbauma.

Izstādes koncepciju raksturo kuratore Līga Lindenbauma: "Izstādes apakšvirsraksts "starp to un kaut ko citu" ir aizguvums no Lediņa tekstiem, kuros viņš formulē savu radošo interešu zonu. Viņš saka, ka daudzo atbilžu dēļ ir grūti nosaukt vienu vai divus konkrētus autorus vai darbības jomas, kas viņam ir saistošas. Tādēļ labāk izvēlēties vairākus atskaites punktus, starp kuriem zīmēt interešu lauku ar aptuvenām robežām. Šādā teritorijā iespējams ietvert plašu, nenosauktu un citādi nesaistītu personību, notikumu, parādību amplitūdu.

Šis paņēmiens - parādību definēšana ar radniecīgu izpausmju lauka iezīmēšanu - ir izmantots Lediņam veltītas izstādes veidošanā. Ja būtu jākartē viņa mākslas teritorija, tā atrastos starp tādiem atslēgas punktiem kā multimedialitāte, process un sadarbība. Lediņš brīvi izmantojis dažādu mediju iespējas, laiktelpā balstītās aktivitātēs saaužot tekstu, mūziku, performanci un arhitektūras teoriju, kā arī lielāko daļu darbu radot kopā ar citiem līdzautoriem, domubiedriem un sadarbības partneriem. Spēcīgi ietekmēdams 1980. gadu alternatīvos kultūras strāvojumus Latvijā un lokālajā mākslas vidē organiski integrēdams laikmetam raksturīgas starptautiskas mākslas parādības, arī Lediņa personība iezīmē atrašanos starp dažādiem laikmetiem un mākslas izpratnēm.".

Izstāde būs skatāma Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālēs no 13. novembra līdz 30. decembrim. Tās laikā notiks dažādas performances, akcijas, dikusijas, tikšanās ar māksliniekiem. Ar savu priekšlasījumu uzstāsies arī kuratore Barbara Štrāka, kura no 1988. līdz 1989. gadā kūrēja leģendāro izstādi "Rīga-latviešu avangards" Rietumvācijā, kur pirmoreiz Hardija Lediņa un viņa domubiedru darbi tika eksponēti ārpus Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!