Foto: Reuters/Scanpix

Valdība otrdien atbalstīja 97 000 latu piešķiršanu Kultūras ministrijai (KM), lai segtu divu teātru un Latvijas Nacionālās operas (LNO) izdevumus viesizrādēm uz Krieviju.

No līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem LNO viesizrādēm Krievijas Akadēmiskajā Lielajā teātrī plānotas atvēlēt 66 000 latu, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim viesizrādēm uz Krieviju, Omsku un Krasnojarsku plānots novirzīt 16 000 latu, bet Latvijas Nacionālajam teātrim viesizrādēm Krievijas Valsts akadēmiskajā drāmas A.Puškina (Aleksandrijas) teātrī plānoti 15 000 latu.

No 4.februāra līdz 12.februārim paredzēta viesizrāžu apmaiņa starp Krievijas Akadēmisko Lielo teātri un LNO. Maskavā Lielajā teātrī plānotajās LNO viesizrādēs tiks izrādīti divi muzikāli un skatuviski spilgti LNO iestudējumi - Pētera Čaikovska opera "Jevgēņijs Oņegins" un Gaetano Doniceti opera "Lucia di Lammermoor".

Paredzams, ka LNO viesizrādēs Maskavā tiks iesaistīts teju viss LNO kolektīvs - uz Krievijas galvaspilsētu dosies 204 cilvēku grupa, kuru vidū būs solisti Kristīne Opolais, Sonora Vaice, Egils Siliņš, Jānis Apeinis, Valdis Jansons un citi, viesmākslinieki Pāvels Černohs, Ains Angers un Prīts Volmers, LNO orķestris un koris.

Pie diriģenta pults Krievijas Akadēmiskajā Lielajā teātrī stāsies LNO galvenais diriģents Modests Pitrens un maestro Aleksandrs Viļumanis.

Savukārt Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris no 21.jūlija līdz 4.augustam plāno doties viesizrādēs uz Krieviju. Teātris iecerējis doties uz tām vietām, kur dzīvo daudz latviešu, proti, uz Omsku un Krasnojarsku.

Šis teātra projekts vienlaicīgi ietvers gan integrācijas principus, gan kultūras identitātes saglabāšanu. Viesizrādēs teātris piedalīsies ar krievu klasikas iestudējumu - Aleksandra Ostrovska "Ne vienmēr runcim krējuma pods", latviešu klasikas iestudējumu - Rūdolfa Blaumaņa "Indrāniem -" un Raimonda Paula muzikālo izrādi "Odesa, burvīgā pilsēta".

Latvijas Nacionālais teātris ir saņēmis uzaicinājumu šā gada maijā piedalīties Krievijas Valsts akadēmiskā drāmas A.Puškina teātra jaunās zāles atklāšanā ar divām izrādēm - režisora Elmāra Seņkova iestudējumu "Izrāde Gals" un režisora Vladislava Nastavševa izrādi "Vecene".

Šīs viesizrādes ir sākums Nacionālā teātra un Aleksandrijas teātra sadarbības līgumam, kas paredz savstarpēju izrāžu, režisoru un mākslinieku apmaiņu uz savstarpējas paritātes principiem līdz 2018.gadam.

Krievijas Valsts akadēmiskais drāmas A.Puškina teātris ir Krievijas Federācijas vadošais teātris ar nacionālā teātra statusu. Aleksandrijas teātra Jaunās zāles atklāšana ir valstiskas nozīmes notikums, jo tā tiek veidota kā moderns multimedija centrs ar īpaši aprīkotu skatuvi un ir paredzēta jaunu teātra izteiksmes veidu meklējumiem un eksperimentiem. Bez tam sadarbība starp abu valstu nacionālajiem teātriem veicinās un pilnveidos starpvalstu kultūras sakarus, kā arī pavērsīs tās kvalitāti jaunā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!