Foto: Publicitātes foto

Pasaules Grāmatu un autortiesību dienas priekšvakarā, 22.aprīlī, "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) otro reizi četriem autoriem pasniegs ikgadējo Autora balvu.

Kā aģentūru LETA informēja AKKA/LAA pārstāve Ieva Kolmane, par "Autora balvas 2015" laureātiem kļuvis režisors Pēteris Krilovs, komponists Jēkabs Nīmanis, rakstnieks Jānis Joņevs un mākslinieks Miķelis Fišers.

Krilovam apbalvojums tiks piešķirts par dokumentālo filmu "Uz spēles Latvija", Nīmanis to saņems par mūziku Kirila Serebreņņikova iestudētajai Latvijas Nacionālā teātra izrādei "Raiņa sapņi, Joņevs - par romānu "Jelgava '94", ko 2013.gadā izdevis apgāds "Mansards", un Fišers - par izstādi "Netaisnība", kas no 2014.gada 28.novembra līdz 2015.gada 18.janvārim bija skatāma Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Autora balvu piešķir biedrības AKKA/LAA pārstāvētam Latvijas autoram par vienu darbu, kas publiskots iepriekšējo divu gadu laikā, no marta līdz februārim, šos mēnešus ieskaitot. Balva dibināta 2014.gadā ar mērķi uzturēt Latvijas kultūras radītāju savstarpējās koleģiālās solidaritātes garu, atzīmēt autoru izcilus sasniegumus, stiprināt intelektuālā darba veicēju pašapziņu un pievērst uzmanību autoru organizācijai, kas nodrošina autoru mantisko tiesību īstenošanu Latvijā.

Ar Autora balvu paši autori cildina kolēģu pārsteidzošus un stiprus darbus, kuri radoši iedvesmojuši vai provocējuši ar novatorismu un profesionalitāti.

Balvas pasniegs Autoru pusdienās restorānā "Bibliotēka Nr.1". Laureāti saņems koktēlnieka Jāņa Straupes un metālmākslinieka Arvīda Endziņa metālā veidoto skulptūru - laivu vai augošu mēnesi, kurā sākas vai beidzas kāpnes. Autora pusdienu laikā ik laureāta bankas konts papildināsies arī ar 1111 eiro, kas paredzēti kā atbalsts jaunu darbu tapšanai. 2014.gadā Autora balvu saņēma tulkotāja Maima Grīnberga, horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Andris Freibergs un komponists Vilnis Šmīdbergs.

Autora balvas Latvijā šogad tiek pasniegtas otro reizi, savukārt citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā, šāda radošo cilvēku godināšana notiek jau ilgstoši.

Autora balvu nodrošina AKKA/LAA Kultūras un izglītības fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!