Foto: DELFI

Ugunsnelaimē, kas ceturtdien vakarā un naktī uz piektdienu plosīja Rīgas pili, nav cietusi neviena no 20 000 tur uzglabāto Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) mākslas vienību, tostarp portāla "Delfi" rubrikas "100 dārgumu mākslas muzejā" eksponāti.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja LNMM preses pārstāve Anna Balandina, informāciju par to, ka LNMM mākslas vienības liesmas nav skārušas, apstiprinājuši paši muzeja darbinieki, kuri īpaši izveidotā darba grupā piektdien no rīta devās uz Rīgas pili.

To, ka naktī Rīgas pilī notikušais ugunsgrēks tā kompleksā esošajiem muzeja krājumiem neatgriezeniskus bojājumus nav nodarījis, piektdien pēcpusdienā žurnālistiem vēlreiz apliecināja arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (NA). Viņa pavēstīja, ka apdraudētākie muzeju krājuma eksemplāri pārvietoti uz drošām telpām, bet uguns nodarīto seku apzināšana vēl turpinās.

No dzēšanas darbiem visvairāk cietuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeja eksponāti - ēkā glabājās aptuveni miljons objektu, no tiem cietuši aptuveni 40 000, bet tie nav cietuši neatgriezeniski. Rakstniecības un mūzikas muzejam krātuvē atradās 900 000 eksponātu, no kuriem ūdens skāris 20 000 vienību. Savukārt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājums nelaimē nav cietis ne no uguns, ne ūdens, pavēstīja Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.

Viņš skaidroja, ka neatliekamāko darbu vidū ir arī fiziskas un automatizētas apsardzes atjaunošana, jo patlaban pēc ugunsgrēka netiek nodrošināta eksponātu saglabāšana. Būs jāatjauno durvis, tāpat nepieciešamas telpas, uz kurām pārvietot krājumus, kā arī būs jāveic neatliekamie konservācijas restaurācijas darbi.

Balandina tāpat atgādināja, ka Kultūras ministrija (KM) iepriekš plānoja LNMM pārcelšanos uz Muzeju krātuvju kompleksu Pulka ielā pēc 2015.gada 30.septembra. 

LNMM pārstāve norāda, ka pašlaik mākslas vērtības joprojām atrodas Rīgas pilī un tiek lemts par to, kur un kad tās tiks pārvietotas.

Rīgas pils ugunsgrēks. Otrā diena. Kas, kāpēc, ko nu? Teksta tiešraide

Jau vēstīts, ka ceturtdienas vakarā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Rīgas pilī. No pils jumta bija redzamas paceļamies liesmas un dūmu mutuļi. Ugunsdzēsēji izsaukumu uz Rīgas pili saņēma pulksten 22:21. Ugunsgrēks tika lokalizēts ap pulksten 4 no rīta, un gruzdēšana, kā arī degšana turpinājās vien atsevišķās vietās, bet ugunsdzēsējiem darbs bija vēl vairākām stundām.

Ugunsgrēks postījumus nodarījis arī pils telpās izvietotajiem vēsturiskajiem muzeju krājumiem.

Rīgas pils līdz pērnajam gadam bija Valsts prezidenta oficiālā rezidence. Patlaban pilī sākti rekonstrukcijas darbi un prezidenta rezidence pārcelta uz Melngalvju namu.

Valdība pērn pavasarī deva zaļo gaismu Valsts prezidenta kancelejas pārvietošanai uz Melngalvju namu, lai beidzot varētu sākt Rīgas pils priekšpils daļas rekonstrukciju. Priekšpilī atrodas arī prezidenta darba telpas. Priekšpils rekonstrukcija tika sākta, jo telpas atradās avārijās stāvoklī un netika izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle un vēl citas, kopumā aptuveni 9000 kvadrātmetru platībā.

Tika lēsts, ka priekšpils rekonstrukcija izmaksās apmēram 21,78 miljonus latu. Kā norāda aculiecinieki, liesmas plosa nevis priekšpili, bet gan vēsturisko pils kompleksa daļu.

Fotoreportāža: Rīgas pils liesmās


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!