Foto: Publicitātes foto
5. augustā plkst. 20 Dzintaru koncertzālē notiks 15. Starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā", kas vienkopus pulcēs pasaules un Latvijas izcilākās baleta zvaigznes. Spožākās no tām būs pasaulslavenā Bavārijas valsts baleta primabalerīna Lusija Lakarra un Bavārijas valsts baleta premjers Marlons Dino. Viņu unikālajā sniegumā varēsim baudīt fragmentus no Džona Noimaijera baleta "Kamēliju dāma" un Džerarda Arpino "Smalkā lietus", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Primabalerīna Lusija Lakarra (Lucia Lacarra) ir pasaules mēroga baleta zvaigzne no Spānijas, kas strādājusi ar virkni leģendāriem baletmeistariem un dejojusi dadzās pasaulē augstu novērtētās trupās.

Lakarra ir dzimusi basku pilsētiņā Sansebastjānā, baletu sākusi apgūt 10 gadu vecumā, bet jau 15 gados debitējusi Viktora Uljates trupā, izpildot galvenokārt modernus abstraktos baletus.Jaunā balerīna turpināja karjeru Marseļas Nacionālajā baletā, Lakarra bijusi leģendārā horeogrāfa Rolāna Petī mūza, dejojot vairākos viņa baletos, tostarp arī vienā no visslavenākajiem darbiem "Jauns vīrietis un nāve".

Lakarra izpildījusi arī Esmeraldas lomu "Parīzes Dievmātes katedrālē". 1997.gadā balerīna devās pāri okeānam, kur strādāja Sanfrancisko baletā, dejojot gan klasisko, an moderno repertuāru. Ilgojoties pēc Eiropas, dejotāja atgriezās un kopš 2002. gada dzīvo Minhenē, nu jau divpadsmit gadus ir Bavārijas valsts baleta soliste un Minhenē jūtas laimīga.

Lakarra ir saņēmusi virkni prestižu balvu, tostarp Ņižinska balvu 2002.gadā, Prix Benois de la Danse 2003.gadā un Desmitgades labākās dejotājas balvu Pasaules baleta zvaigžņu Galā koncerta Sanktpēterburgā skatītāju balsojumā 2011.gadā. Piedaloties neskaitāmos Gala koncertos gan Minhenē, gan citur pasaulē Lusija, iespējams, ir tik mīlēta arī tāpēc, ka labprāt izpilda arī humoristiskas lomas un gūst baudu ne tik labās meitenes statusā: "Man patīk darīt sliktas lietas! Es negribu kļūt par labiņo lomu tipāžu."

Marlons Dino (Marlon Dino) kopš 2010. gada ir precējies ar Lusiju Lakarru, un tieši partnerībā ar spāņu primabalerīnu 2007. gadā sākās viņa spožā karjera. Loma Džona Kranko baletā "Oņegins" albāņu izcelsmes dejotājam pavēra ceļu uz baleta eliti. M.Dino mācījies Tirānas horeogrāfijas un baleta skolā, dejojis Ženēvas dejas centrā un Vīnes valsts operas baletā, un kopš 2002.gada strādā Bavārijas valsts baletā, kur savu karjeru sāka, dejojot solo slavenā horeogrāfa Jirži Kiliana darbā "Sešas dejas".

Dino veidojis arī divas horeogrāfijas Jauno horeogrāfu programmas ietvaros. Kopš 2009.gada Dino ir Bavārijas valsts baleta premjers. Lusija Lakarra par partnerību ar M.Dino saka: "Kad es sāku dejot ar Marlonu, es acumirklī sajutu, ka viņam piemīt spēja piedāvāt patiesas jūtas, kurām es varu rast atbalsi savā viņa dejojuma interpretācijā."

Džona Noimaijera baleta "Kamēliju dāma" pirmizrāde notika Štutgartes baletā 1978.gadā, un tas vēl aizvien ir ļoti mīlēts un bieži dejots daudzviet pasaulē. Jūrmalā varēs redzēt "pas de deux" no baleta, gūstot iespēju izbaudīt Džona Noimaijera rokrakstu, kurš ir viens no slavenākajiem mūsdienu horeogrāfiem. Noimaijers lieliski prot veidot lielas formas baletus un arī fragmenti no tiem spēj daudz pavēstīt par autora talantu. Lusija Lakarra un Marlons Dino pavisam noteikti pratīs dažas "Kamēliju dāmas" minūtes nodzīvot kā visu dzīvi.

Džerarda Arpino balets "Smalks lietus" ("Light rain") ir tapis 1981.gadā Džofrija baletam (The Joffrey Ballet) ASV, un vēl aizvien ir viens no vīsmīlētākajiem un pieprasītākajiem trupas darbiem, pēc kura kompāniju atpazīst visur pasaulē. Horeogrāfs Džerards Arpino ir viens no Džofrija baleta dibinātājiem, kurš vadīja trupu pēc Roberta Džofrija nāves 1988.gadā. Baletam "Smalks lietus" mūziku komponējuši Duglas Adamss (Douglas Adams) un Rass Gotjē (Russ Gauthier).

Jūrmalā varēs redzēt orientālas erotikas piesātinātu duetu no Arpino baleta. Arpino vienmēr uzstājis, ka viņa baletus izpilda tikai Džofrija baleta dejotāji, taču Lusija Lakarra tik ļoti vēlējās dejot šo numuru, ka rakstīja Arpino lūguma vēstuli. Arpino bija redzējis Lusiju dejojam Sanfrancisko, tāpēc piekrita, taču ļoti uzsvēra, ka šī ir absolūti pirmā reize, kad viņš dod atļauju kādam ārpus Džofrija baleta. Lusijai nācās doties uz Čikāgu, lai apgūtu lomu tiešā horeogrāfa vadībā. Iespēja redzēt šo darbu uz Dzintaru koncertzāles skatuves ir unikāla vēl jo vairāk tāpēc, ka numurs tika dejots arī Sanktpēterburgā, kad Lusija tika pie Desmitgades balerīnas balvas.

15. Starptautiskais baleta festivāls "Baleta zvaigznes Jūrmalā" ļaus piedzīvot krāšņu un aizraujošu baleta programmu pasaules un Latvijas izcilāko baleta zvaigžņu sniegumā, sola festivāla rīkotāji.

Festivāla jubilejas gadā tā mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis ir sarūpējis īpaši aizraujošu koncertprogrammu – uz Dzintaru koncertzāles skatuves vienlaicīgi būs iespējams vērot gan pieredzējušus un starptautisku atzinību guvušus baleta māksliniekus, gan arī jaunus un talantīgus dejotājus, kuri savu meistarību jau apliecinājuši dažādu mērogu starptautiskajos konkursos.
Festivālu rīko SIA "Dzintaru koncertzāle", biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!