Foto: Publicitātes foto

Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" šogad saņēmuši grāmatas "Vārdiem nebija vietas" autors Guntis Berelis, grāmatas "Vēju un vētru grāmata" autore Benita Laumane, kā arī Patrīcija Kuzmina ar savu skolu jaunatnes literāro darbu "Satikšanās".

Piemiņas balvas "Krasta ļaudis" ieguvējus paziņoja vakar Liepājas muzejā. Pasākuma rīkotāji un sadarbības partneri bija sagādājuši arī pārsteiguma balvas. Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane speciālbalvu par debiju pasniedza grāmatas "Rīga-Maskava" autorei Sabīnei Košeļevai. Savukārt Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārstāve Līga Ratniece-Kadeģe grāmatu "Vecīt, bez komentāriem" un "Mākoņu ielas BMX" autoram Ērikam Kūlim pasniedza SEZ speciālo balvu. Pārsteigumu dāvanu grāmatas "Vēju un vētru grāmata" autorei Laumanei bija sarūpējis Rotari klubs. Īpašu pateicības balvu no Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas biroja saņēma grāmatas "Svina garša" autors Māris Bērziņš. Arī Liepājas Kultūras pārvalde katram nominantam pateicās par piedalīšanos, dāvājot grāmatu "Liepāja. Jūgendstila arhitektūra".

Balvai "Krasta ļaudis" nominācijā "Labākā grāmata" bija izvirzīti septiņi literārie darbi - Laumanes "Vēju un vētru grāmata", Kūļa "Vecīt, bez komentāriem" un "Mākoņu ielas BMX", Bereļa "Vārdiem nebija vietas", Bērziņa "Svina garša", Māras Svīres un Jāņa Vasarieša "Vasaras kalnā" un Košeļevas "Rīga-Maskava". Savukārt nominācijai "Labākais skolu jaunatnes literārais darbs" bija saņemti seši darbi.

Iesniegtos darbus vērtēja Latvijas Rakstnieku savienības valdes priekšsēdētājs Arno Jundze, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes docente Anda Kuduma, Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas biroja vadītāja Sandra Vensko, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes lektore Linda Zulmane un Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens.

Egona Līva piemiņas balvu "Krasta ļaudis" pasniedz kopš 2010. gada ar mērķi veicināt interesi par latviešu literatūras klasiķi Līvu un viņa literāro mantojumu un devumu jūrniecības popularizēšanā. Ik gadu balvu pasniedz vairākās nominācijās: gan labākajai grāmatai latviešu valodā par jūru, patriotismu un Latvijas valstiskumu, gan par inovatīvu veikumu jūrniecības popularizēšanā Latvijā ar literatūru saistītās jomās, gan par labāko skolu jaunatnes literāro darbu.

Iepriekšējos gados balvu saņēmuši rakstnieki Ēriks Kūlis, Olafs Gūtmanis, Imants Ziedonis, Rimants Ziedonis, Andrejs Migla, Valdis Rūmnieks, Andra Manfelde, Inguna Bauere un citi autori.

Egona Līva piemiņas balvas "Krasta ļaudis" piešķiršanu organizē Latvijas Rakstnieku savienība sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi, Liepājas Universitāti un Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!