"Kad saņēmu Latvijas valsts uzaicinājumu saņemt goda pilsonību, mana sirds notrīsēja. Es nodomāju, cik lieliski būtu atgriezties bērnībā kā savējam, apmeklēt mātes kapu un godināt tos, ko mīlēju un cienīju, kad biju bērns," ceturtdien, 27. aprīlī, saņemot Latvijas pilsoņa pasi, teica pasaulslavenais baletdejotājs Mihails Barišņikovs.

Barišņikovs pateicības runu teica latviešu valodā, ieskatoties lapiņā. Viņš pajokoja, ka nākas špikot, jo latviešu valoda nav lietota vairāk nekā 50 gadu.

Jau iepriekš Barišņikovs teicis, ka cenšas reizi gadā būt Latvijā, taču tagad viņš vēl vairāk aicinās savus draugus un kolēģus apmeklēt šo valsti. Barišņikovs, saņemot Latvijas pasi, tika arī pie simboliska Latvijas karoga.

"Kad 1964. gadā, būdams 16 gadus vecs Horeogrāfijas skolas students, braucu prom uz Ļeņingradu, zināju, ka tas ir uz ilgu laiku," Pēc 10 Krievijā pavadītiem gadiem, viesizrāžu laikā Kanādā baletdejotājs aizbēga un apmetās ASV, kļūdams par vienu no 20. gadsimta baleta mākslas izcilākajiem pārstāvjiem.

"Paldies tev, likteni, ka izrādījies garš," savu draugu un domubiedru Josifu Brodski citēja Barišņikovs.

"Ņujorkā es jūtos kā mājās. Kad pienāks laiks beigt šis zemes gaitas, es vēlos, lai tas notiek tur. Taču, kad saņēmu Latvijas uzaicinājumu saņemt goda pilsonību, mana sirds notrīsēja. Es domāju, cik lieliski būtu atgriezties bērnībā kā savējam, apmeklēt mātes kapu un godināt tos, ko mīlēju un cienīju, kad biju bērns, staigāt pa Jūrmalas smiltīm vai Vecrīgas bruģi. Rīga mani nostādīja uz kājām gan tiešā, gan pārnestā nozīmē, un par to esmu pateicīgs. Pateicos tiem, kas šeit dzīvojuši un dzīvo – pedagogiem, klases biedriem, operas un baleta māksliniekiem, kas atstāja dziļus nospiedumus manā bērna dvēselē un atmiņās. Nekad neesmu to aizmirsis, noliecu galvu viņu visu priekšā," pateicības runā teica Barišņikovs.

Jau ziņots, ka pašlaik Barišņikovs ir ASV pilsonis un Latvijai ar ASV ir pieļaujama dubultpilsonība.

"Mana bērnība Rīgā nebija visnotaļ viegla, jo biju krievu vecāku dēls. Īstenībā mans tēvs bija sūtīts uz Latviju, lai valsti okupētu. Par spīti šim nepatīkamajam apstāklim manī attīstījās stipra saite ar Latvijas tautu. Varbūt manas ģimenes pretrunīgā vieta tur ir tā, kas veicinājusi manu, no sirds izjustu, atbalstu latviešu patstāvībai un valsts suverenitātei," iepriekš skaidrojis Barišņikovs.

2015. gadā Barišņikovs spēlēja režisora Alvja Hermaņa iestudējumā "Brodskis/Barišņikovs" Jaunajā Rīgas teātrī, savukārt pērn uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves Baltijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Roberta Vilsona un Barišņikova veidotā monoizrāde "Vēstule cilvēkam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!