Foto: LETA
Lai veiktu izmaiņas pagastu bibliotēku darba laikā, vispirms nepieciešama iedzīvotāju informatīvo vajadzību analīze, ceturtdien, tiekoties ar Latvijas Pašvaldības savienības (LPS) pārstāvjiem, sacīja Latvijas Bibliotēku padomes (LBP) vadītāja Dzidra Šmita.

Tāpat LBP vadītāja aicināja pašvaldību partnerus bibliotēku darbības problēmjautājumu gadījumā vērsties pēc konsultācijām reģionu galvenajās bibliotēkās, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā vai arī Latvijas Bibliotēku padomē, kurā darbojas un kompetentu viedokli bibliotēku nozares jautājumos var sniegt nozares profesionāļi.

Pēc Šmitas paustā, pagastos, kur bibliotēkas aktīvi uzņēmušās vietējās sabiedrības centra lomu, tās darbojas veiksmīgi. Tai pat laikā ir iespējams runāt arī par pretējo – vietās, kur bibliotēku darba laiks ir samazināts, novērojams apmeklējumu kritums, kas, pēc viņas domām, norāda uz iedzīvotāju nespēju pielāgoties saīsinātiem darba laikiem. It īpaši tas attiecas uz bērnu un jauniešu auditoriju vietās, kur slēgta vietējā skola.

Līdz ar to, LBP ieskatā, pirms pieņemt lēmumus par bibliotēku darba laika saīsināšanu, vispirms rūpīgi jāizvērtē, vai ir radīti visi priekšnoteikumi bibliotēkas sekmīgai darbībai.

Savukārt LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis pauda, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Limbažu novadā pirms bibliotēkas darba laika saīsināšanas šāda veida analīze tika veikta. "Svarīgi, lai nauda tiek novirzīta tam, kas veicina iedzīvotājiem pieejamā pakalpojuma kvalitāti. Bibliotēkas pakalpojumi Limbažos ir vajadzīgi, taču jautājums, vai tuvumā esošajiem cilvēkiem tas nepieciešams astoņas stundas dienā," sacīja Kaminskis.

Tāpat LPS vadītājs sacīja, ka bibliotēku apmeklējumu ietekmē tās vadība. Pēc viņa teiktā, pašvaldības visbiežāk spēj uzlabot apmeklējumu rādītājus, organizējot dažādu rakstnieku viesošanās vai jaunu grāmatu atvēršanas. "Jautājums nav par to, vai saīsināt darba laiku, bet gan par to, kā pakalpojums pieejams sabiedrībai, jo iestādei nevajag stāvēt dīkstāvē," piebilda Kaminskis.

Kā ziņots, Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrības federācija (LKDAF) kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) martā nosūtīja atklātu vēstuli, paužot bažas par reģionālo bibliotēku skaita samazināšanu vai to darbalaika saīsināšanu. LKDAF ieskatā šāda veida lēmumi var izrādīties stratēģiska kļūda, traucējot Latvijas attīstībai.

Arī kultūras ministrija par satraucošiem uzskata atsevišķu pašvaldību plānus ietaupīt uz bibliotēku rēķina. Šī iemesla dēļ tika rosināta LBP un LPS tikšanās, lai pārrunātu atsevišķu pašvaldību ieceres samazināt novada bibliotēku darba laiku.

KM Bibliotēku un arhīvu nodaļas pārstāve Linda Langenfelde, saņemot no Limbažu Galvenās bibliotēkas informāciju par Limbažu novada pašvaldību pagastu bibliotēku tīkla optimizāciju, tikās ar Limbažu novada domes priekšsēdētāju Didzi Zemmeru (ZZS). Sarunu rezultātā tika rasts kompromiss, nepieļaujot novada pagastu bibliotēku vadītāju darba slodžu samazināšanu uz pusi, teikts ministrijas pārstāvju paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!