Foto: LETA
Bijušās skaņu plašu rūpnīcas "Melodija" teritorijā, Kalnciema ielā 36/38, no jūnija līdz septembrim māksliniekiem būs iespējams veidot performances.

Mākslas projekta mērķis ir, svinot Džemmas Skulmes 90 gadu jubileju, aktualizēt Skulmes daiļradi un atspoguļot to laikmetīgās mākslas kontekstā. Paredzēts, ka "Vasaras mājā" notiks septiņu latviešu mākslinieku izstāžu sērija "Džemma Skulme", mākslinieku autorvakari, lekcijas, diskusijas un radošās darbnīcas bērniem. Nozīmīgu lomu pasākumu programmā plānots atvēlēt performances mākslai.

Performance ir brīva mākslas forma ar neierobežotām iespējām. Tajā pašā laikā performancē lieto tos pašus izteiksmes līdzekļus, ko vizuālajā mākslā, piemēram, krāsu, formu, cilvēka ķermeni un priekšmetisko vidi. Performance notiek konkrētā laikā, vietā un vidē, tātad nav atkārtojama. Pat ja performance tiek fiksēta, dokumentācijas iespējas ir ierobežotas, jo tās pilnībā nesniedz priekšstatu par gaismu, smaržu, skaņu un citām klātesošajām kvalitātēm.

Fonds "Mākslai vajag telpu" piedāvā "Vasaras māju" izmantot kā platformu performanču realizēšanai un aicina māksliniekus pieteikt savas performances programmu. Aicināti ir arī dejas, teātra, mūzikas un citu kultūras jomu speciālisti, kas vēlas izpausties performancē. Iespējams iesniegt arī starpdisciplināras programmas. Pieteikumu var iesniegt individuāls mākslinieks vai mākslinieku apvienība. Priekšroka tiks dota performancēm ar eksperimentālu raksturu.

Jau ziņots, ka Kalnciema un Melnsila ielas krustojumā grausta vietā, Kalnciema ielā 36/38, taps mākslas centrs, kura projektu izstrādās arhitektu birojs "SZK un partneri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!