Foto: DELFI Aculiecinieks
Rīgas būvvaldē norāda - kamēr koncertzāles "Palladium" telpas netiks pieņemtas ekspluatēcijā, kultūras centrs nedrīkst darboties. Tādēļ ar pašvaldības policiju panākta vienošanās par turpmāko rīcību, ja būvvaldes prasības joprojām tiks ignorētas, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Laikraksts vēsta, ka būvvalde ir uzdevusi nekavējoši apturēt būvobjekta Marijas ielā 21, kurā atrodas kultūras centrs "Palladium", ekspluatāciju. Būvvaldes vadītāja vietnieks Inguss Vircavs uzskata, ka šis ir gadījums, kad būvētājs apzināti rupji pārkāpj Būvniecības likumu un ekspluatē telpas ar ietilpību vairāk nekā 1000 cilvēkiem, zinot, ka iekšējā ugunsdzēsības sistēma nav pieslēgta ūdens padevei. Tas nozīmē - ja izcelsies ugunsgrēks, būs apdraudētas apmeklētāju dzīvības. Viņš tāpat norādījis - likums nosaka, ka būvi, tās daļu vai telpu grupu izmanto vienīgi pēc tās pieņemšanas ekspluatācijā, kuru ierosina pasūtītājs vai būvētājs, iesniedzot būvvaldē nepieciešamos dokumentus, tajā skaitā arī prasītos saskaņojumus no citām institūcijām.

Ja šāda informācija nav iesniegta, bet kultūras centrā notiek pasākumi, tad tā ir patvaļīga ēkas ekspluatācija. Par to ir informēta Rīgas pašvaldības policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un Valsts darba inspekcija.

Būvvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Pētersone lairkastam arī skaidrojusi, ka būvvaldes inspektori, protams, fiziski nevar noslēgt piekļuvi kultūras centram. Pēc viņas teiktā, pašlaik nav arī noteikts konkrēts termiņš, līdz kuram "Palladium" jānokārto formalitātes. Turklāt būvvaldē sekojot līdzi koncertzāles darbībām - zināms, ka 19. decembrī tajā plānots Latvijas Jaunā teātra institūta organizēts izrādīt Igaunijas laikmetīgās skatuves programmu "Igauņu balzams II".

"Ja līdz tam netiks iesniegti dokumenti, sazināsimies ar pašvaldības policiju un informēsim, ka telpas ekspluatē patvaļīgi. Iegūtos pierādījumus iesniegsim izskatīšanai Administratīvajā komisijā, kas lemj par soda piemērošanu,» būvvaldes turpmāko iespējamo rīcību laikrakstam komentējusi Pētersone.

"Neatkarīgā", atsaucoties uz Pētersonas teikto vēsta, ka ir 16 būvinspektori, kuri veic būvniecības kontroli pilsētā, apseko objektus pirms būvatļaujas izsniegšanas, veic būvdarbu kontroli būvdarbu laikā, apseko objektus, pamatojoties uz iedzīvotāju saņemtajiem iesniegumiem, sagatavo apskates aktus, pieņem ekspluatācijā būvobjektus, sniedz konsultācijas apmeklētāju pieņemšanas laikā. Tas nozīmē, ka darba apjoms ir liels un inspektori nespēj operatīvi pamanīt katru pārkāpumu. Tā noticis arī "Palladium" gadījumā. Līdz šā gada 31. oktobrim būvinspekcijā sniegtas 1269 konsultācijas apmeklētāju pieņemšanas laikā, būvinspektori pārbaudījuši 2511 objektus gan pirms būvatļaujas izsniegšanas, gan pieņemot būvobjektus ekspluatācijā, kā arī uz iedzīvotāju iesnieguma pamata un būvniecības laikā.

Jau vēstīts, ka Rīgas pašvaldība uzdevusi koncertzāles "Palladium", kas tika atklāta septembra beigās Rīgā, kādreizējā kinoteātra "Palladium" telpās, īpašniekiem apturēt koncertzāles izmantošanu, jo atjaunotais nams oficiāli nav pieņemts ekspluatācijā. Aizliegumu izmantot koncertzāli pašvaldība izdevusi jau 5.decembrī un par šo faktu informējusi Valsts darba inspekciju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī Rīgas pašvaldības policiju. Administratīvo pārkāpumu kodeksā par šādu rīcību paredzēts naudas sods juridiskajām personām no piecdesmit līdz 5000 latiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!