Foto: F64
Rīgas Centrāltirgus vadība paudusi sašutumu par AKKA/LAA (Autortiesību un komunicēšanās konsultācijas aģentūras/ Latvijas autoru apvienības) attieksmi un neizprotamajām darbībām saistībā ar fona mūzikas atskaņošanu Centrāltirgū notikušā Gadatirgus laikā aizvadītajā nedēļas nogalē.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja RPAS "Rīgas Centrāltirgus" Mārketinga projektu vadītāja Gunta Poplovska, domstarpības jau sākušās īsi pirms Gadatirgus, kad viņa devusies izņemt licenci par mūzikas publisku atskaņošanu. Ņemot vērā, ka ikdienā Centrāltirgu apmeklē tūkstošiem pilsētnieku un viesu, summa, kas tiek aprēķināta no pasākumā pabijušā cilvēku skaita, par fona mūzikas atskaņošanu būtu nesamērīgi liela. Tāpēc no Centrāltirgus puses piedāvāts maksāt minimālo summu 30 latus dienā (60 lati par abām Gadatirgus dienām), kam AKKA/LAA pārstāvji nav piekrituši, uzsverot, ka viņi noteiks, cik liels cilvēku skaits klausās atskaņoto mūziku. Panākot kompromisu, par Gadatirgus fona mūziku samaksāti 100 lati.

"Tas ir vairāk nekā mums izmaksāja aparatūras īre. Turklāt zemnieku gadatirgi nav Centrāltirgus peļņas pasākums, parasti tie vienkārši nosedz paši savus izdevumus, šoreiz, pateicoties šai vēlmei atskaņot fona mūziku, šis pasākums ir mīnusos," sašutumu pauž Poplovska.

Turklāt, kā uzsver Centrāltirgus pārstāve, AKKA/LAA nav pieprasījusi atskaņoto mākslinieku un skaņdarbu sarakstus, līdz ar to rodas jautājums, kam šī te nauda vēlāk tiks iedalīta.

Nākotnē Centrāltirgus plāno iegādāties skaņu aparatūru un arī ikdienā atskaņot tirgū fona mūziku, taču arī šeit sagaidāmi vairāki sarežģījumi un "dubultie" maksājumi. Par katru skaļruni (tādus plānots ieviest astoņus) AKKA/LAA iekasēs 10 latus, tas nozīmē 80 lati mēnesī, bet gadā gandrīz 1000 lati un, ja tiek rīkoti Gadatirgi, tad jāizņem vēl papildus licence par mūzikas atskaņošanu. Uz jautājumu, vai tiešām ir kāda atšķirība vai fona mūzika skan parastā tirgus dienā, vai gadatirgū, atbildēts, ka atšķirība ir tikai nosaukumā, bet papildu licence jāizņem tik un tā.

Tāpat Gunta Poplovska pauž sašutumu par atklātu cinismu un zemo servisa līmeni, ar kādu nācies saskarties kārtojot mūzikas publiskās atskaņošanas formalitātes.

Tuvākajā laikā Rīgas Centrāltirgus lūgs "Latvijas Tirgu savienību" izskatīt šo jautājumu.

Savukārt atsaucoties uz RPAS "Rīgas Centrāltirgus"publiski pausto informāciju par AKKA/LAA sniegtajiem pakalpojumiem, AKKA/LAA informē, ka Rīgas Centrāltirgus paustie apgalvojumi ir maldinoši, kā arī vērš uzmanību uz paša Rīgas Centrāltirgus pārkāpumiem, neievērojot Autortiesību likumu.

Rīgas Centrāltirgus pēc licences vērsās tikai dienu pirms pasākuma, neskatoties uz to, ka likums paredz, ka licencei ir jāatrodas pie pasākuma rīkotāja ne vēlāk kā 10 dienas pirms sarīkojuma. Tomēr, neraugoties uz to, ka pieteikums licencei 23. un 24. aprīļa pasākumiem tika pa faksu saņemts tikai 22. aprīlī plkst 16:27, AKKA/LAA izrādīja pretīmnākšanu un licenci izsniedza.

AKKA/LAA visiem autoru darbu izmantotājiem piemēro vienādus nosacījumus un tarifus. Arī Rīgas Centrāltirgus 80 gadu jubilejai veltītā Pavasara gadatirgus gadījumā tika piemēroti tādi paši nosacījumi kā citu gadatirgu gadījumā, kur licences maksa par muzikālu darbu atskaņošanu tiek noteikta, ņemot vērā pasākuma apmeklētāju skaitu. Pamatojoties uz Centrāltirgus pieteikumā norādīto apmeklētāju skaitu (100 – 299 apmeklētāji pa abām dienām), saskaņā ar AKKA/LAA apstiprinātajiem tarifiem, tika noteikta licences maksa 50 Ls dienā. Izsniegtā licence dod pasākuma organizētājam tiesības atskaņot jebkuru muzikālu darbu pēc izvēles. Šāda maksa ir proporcionāli neliela, īpaši ņemot vērā Centrāltirgus noteiktās maksas par tirdzniecības vietām, kas, pēc publiskajā telpā esošās informācijas, piemēram, 2009. gada Mārtiņu gadatirgū bija 20 Ls par tirdzniecības vietu, bet Ziemassvētkos 30 lati.

Tarifus darbu izmantošanai apstiprina autoru padome, tie tiek vienlīdzīgi piemēroti visiem darbu izmantotājiem, un par darbu izmantošanas tarifiem nav iespējama kaulēšanās, kā tas varētu būt, piemēram, tirgū iegādājoties kartupeļus.

Gadījumos, kad tiek atskaņota mūzika mehāniskā ierakstā, AKKA/LAA izmantoto darbu uzskaitījuma iesniegšanu neuzstāda kā obligātu prasību, jo parasti šādos gadījumos tiek atskaņots milzīgs darbu skaits un darbu izmantotājs nevar šādu atskaiti iesniegt. Ja darbu izmantotājs šādu atskaiti var un vēlas iesniegt, tad tā tiek pieņemta un atlīdzības sadale tiek veikta, pamatojoties uz šo atskaiti. Atlīdzību, kas iekasēta par mūzikas publisku atskaņošanu mehāniskā ierakstā, sadala saskaņā ar raidorganizāciju iesniegtajām atskaitēm. Obligāta izmantoto darbu atskaites iesniegšana ir gadījumos, kad izpildītājmākslinieki izpilda darbus dzīvajā.

Par muzikālo darbu atskaņošanu stacionāros skaļruņos ārpus telpām autoratlīdzības maksājums sastāda 10 Ls kalendārajā mēnesī (nevis par katru skaļruni, kā to savā paziņojumā pauž Rīgas Centrāltirgus). Šāda veida licence ir izsniegta arī citiem komersantiem, piemēram, Purvciema tirgum.

Ar tarifiem par muzikālu darbu izmantošanu, kā arī ar iekasētās autoratlīdzības sadales noteikumiem var iepazīties AKKA/LAA mājas lapā www.akka-laa.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!