Foto: F64
Ceturtajā pasaules diktātā latviešu valodā tiešsaistē un klātienē kopā piedalījušies 1648 interesenti, informē pasākuma organizatori.

Klātienē deviņās Latvijas pilsētās diktātu rakstīja 615 cilvēki, no kuriem Rīgā klātienē diktātu rakstījuši 322 cilvēki, Liepājā - 69, Rēzeknē - 34, Daugavpilī - 32, Ventspilī - 27, Cēsīs - 11, Jelgavā - 36, Jēkabpilī - 34 un Valmierā - 53. Savukārt interneta vietnē iesniegti 1033 darbi no 26 valstīm.

Vairākums dalībnieku – 935 cilvēki - to rakstījuši tiešsaistē Latvijā. 25 personas diktātu pildījušas no Lielbritānijas, 18 – no Vācijas, sešas – no Spānijas un Zviedrijas, kā arī četras personas diktātu rakstījušas no Igaunijas un Īrijas. Pa trim diktāta rakstītājiem bijis no Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Grieķijas, Itālijas, pa diviem - no Beļģijas, Čehijas, Norvēģijas, Dānijas, Somijas, Horvātijas, bet pa vienam - no ASV, Karību salām, ASV Aizjūras salām, Turcijas, Islandes, Izraēlas, Ķīnas un Kipras.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šoreiz vairāk interesentu vēlējās rakstīt diktātu kā klātienē, tā arī tiešsaistē, informē organizatori. Salīdzinot ar 2017. gadu, šogad par 72% ir pieaudzis tiešsaistē iesniegto darbu skaits. Interneta tiešraidi vienlaikus skatījušies vairāk nekā 1900 cilvēku.

Interesenti, kuri rakstīja diktātu klātienē, ar sava darba kļūdu labojumu varēs iepazīties attiecīgajās norises vietās, savukārt tie, kuri uzdevumu pildījuši tiešsaistē, kļūdu labojumu varēs apskatīt mājaslapā www.raksti.org. Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. Informācija par izlaboto darbu tiks nosūtīta katram dalībniekam individuāli, taču jau tagad diktāta vietnē ir iespējams aplūkot diktāta oriģināltekstu un komentārus.

300 vārdu garo diktātu īpaši šim nolūkam ir radījis rakstnieks Andris Akmentiņš. Tiešraidē to lasīja aktieris Kaspars Znotiņš. Teksta atbilstību latviešu valodas normām ir pārbaudījusi un apstiprinājusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras vadītāja Andra Kalnača.

Iniciatīvas mērķis ir attīstīt prasmi rakstīt latviski, audzināt cieņu pret dzimto valodu, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu, norāda organizatori. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kurš vienlaikus norisināsies visā pasaulē. Tajā var piedalīties jebkurš interesents, un pastāv iespēja to darīt arī anonīmi.

2017. gadā trešo pasaules diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē visā pasaulē rakstīja 935 dalībnieki, 2016. gadā – 789 dalībnieki, 2015. gadā – 920 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!