Foto: Publicitātes foto
Pirmdien, 5. novembrī, no pulksten 15.00 notiks trešais pasākums ciklā "Deja domā", kas norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" (Dzirnavu ielā 46). Tā laikā notiks tikšanās ar Dejas balvas žūrijas pārstāvjiem, kas ziņos par saviem vērojumiem dejas jomā pēdējo divu gadu laikā, un prominentās Sanktpēterburgas baleta kritiķes Larisas Abizovas lekcija, portālu "Delfi" informē Latvijas Dejas informācijas centra (LDIC) pārstāve Daina Tabūna.

Dejas balva ir augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā, ko pirmo reizi piešķirs 2019. gada pavasarī par sasniegumiem 2017. un 2018. gadā. Balva tiks piešķirta 14 nominācijās, kas aptvers klasisko, laikmetīgo, mūsdienu un skatuvisko tautas deju. Pēdējo divu gadu laikā vērtējot iestudējumus visā Latvijā, žūrija guvusi plašu ieskatu valdošajās tendencēs un aktualitātēs dejas jomā.

Tikšanos atklās žūrijas komisijas priekšsēdētāja Regīna Kaupuža, kas sniegs vispārēju pārskatu par žūrijas darbu un novēroto dejas mākslas kopainā. Gunta Bāliņa runās par notikumiem baletā, Ramona Galkina un Andris Kačanovskis vērtēs laikmetīgās dejas ainu, Gints Baumanis komentēs skatuvisko tautas deju, savukārt Guntis Spridzāns – mūsdienu deju. Paredzēts arī laiks klātesošo jautājumiem un komentāriem.

Pasākuma otrajā daļā no plkst. 16.30 viena no vadošajām Sanktpēterburgas baleta kritiķēm Larisa Abizova sniegs lekciju "Kā skatīties baletu?". Larisa Abizova ir docente A. Vaganovas Krievu baleta akadēmijā, kur pasniedz horeogrāfijas vēsturi, baleta teoriju, dramaturģiju un kritiku, kā arī citus priekšmetus. Viņa ir autore vairāk nekā 750 rakstiem un recenzijām un desmitiem zinātnisku darbu. Savā lekcijā Rīgā viņa pievērsīsies jautājumiem, ko sabiedrībai dod balets, vai šīs mākslas specifika un nosacītība ir šķērslis tās izpratnei un kādas ir baleta attīstības perspektīvas mūsdienu realitātē.

Pasākums ir par brīvu, bet, tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzam interesentus iepriekš pieteikties, rakstot uz e-pastu info@dance.lv.

Cikla "Deja domā" ietvaros tiek rīkotas dažādu ārvalstu un Latvijas dejas profesionāļu lekcijas, demonstrācijas, semināri, ieskati radošajā procesā un citu formu publiskas uzstāšanās, kuras vieno mērķis – iepazīstināt ar fiziskām, intelektuālām, vizuālām un emocionālām atziņām par dejas mākslu un to noderīgumu citās nozarēs un ikdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!