Foto: Publicitātes foto. Lūznavas muiža
"Dabas koncertzāles" programma Lūznavas muižā šogad tiks papildināta ar īpašām sikspārņu ekskursijām. Tas noticis tāpēc ka naktī uz 29. maiju sikspārņu pētnieki šajā pasākuma norises vietā konstatējuši divas jaunas sikspārņu sugas – pigmejsikspārni un dīķu nakstssikspārni, kas ir Latvijā retas un aizsargājams sugas.

Tādēļ 18. jūnija pasākuma programma apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā profesionālu pētnieku pavadībā. Savukārt "Dabas koncertzāles" noslēdzošā jeb koncerta daļa, lai netraucētu Lūznavas muižas jutīgajiem "vasaras apakšīrniekiem", pārcelta uz netālo vecā stadiona laukumu parka malā.

Sikspārņus Lūznavas muižas jumtā atklāja "Dabas koncertzāles" šī gada galvenais zinātnieks – Viesturs Vintulis kopā ar kolēģi Normundu Kukāru, apsekojot gaidāmo pasākuma norises vietu. Aizvadītajā nedēļas nogalē pētnieki veica arī uzskaiti – no muižas jumta kores izlidoja 22 pigmejsikspārņi un 113 dīķu naktssikspārņi.

"Šāda veida sikspārņu sugu atradums ir ļoti iepriecinošs un arī pārsteidzošs, jo retu un jutīgu sugu sikspārņi ievākušies ēkā ļoti īsā laikā pēc jumta maiņas. Dīķu naktssikspārnim, kaut arī šī suga tās īpašā aizsardzības statusa dēļ (Biotopu direktīvas II pielikuma suga) ir īpaši pētīta, Latvijā atrastas vien mazāk par 20 kolonijām. Turklāt dīķu naktssikspārņu skaits Lūznavas muižā ir ievērojami liels – tas divreiz pārsniedz vidējo skaitu zināmajās Latvijas kolonijās. Pigmejsikspārnim zināmo koloniju skaits ir pat mazāks," saka Viesturs Vintulis.

Atklātās sugas ir ļoti jutīgas pret iespējamu traucējumu, tādēļ, lai respektētu vienu no lielākajām dīķu naktssikspārņu kolonijām Latvijā, "Dabas koncertzāles" komanda, konsultējoties ar šī gada zinātniekiem, nolēma nedaudz mainīt pasākuma programmu. Kā ierasts no plkst. 19.00 līdz 22.00 parka teritorijā darbosies izziņas un radošās darbnīcas. Taču pēc to slēgšanas laikā no plkst. 22.30 līdz ~23.10 būs iespēja piedalīties zinātnieku vadītās sikspārņu ekskursijās. Par to sākuma vietu un norisi informācija būs pieejama 18. jūnijā darbnīcās un vides reklāmā. Noslēdzošās jeb koncerta daļas skatuve būs pārcelta uz vecā stadiona laukumu blakus parkam un mūzikas, projekciju un gaismas performance sāsies aptuveni plkst. 23.30.

Pasākuma rīkotāji aicina apmeklētājus neaizmirst paņemt līdzi lukturus, jo parkā ir tumšs. Tomēr sikspārņu pētnieki atgādina, ka lukturus nevajadzētu spīdināt uz sikspārņiem! Tāpat der atcerēties, ka pasākums notiek brīvā dabā, tāpēc ir jāuzmanās no ērcēm.

Šogad Dabas koncertzāles performances, kas veltītas garausainajam sikspārnim, notiks 18. jūnijā Lūznavā un 1. jūlijā Jelgavā, Zaļenieku muižas parkā. Dabas koncertzāles koncerti notiek kopš 2006. gada un ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!