Foto: LETA
Aprošināšanas AS "Gjensidige Baltic" par vienu miljonu eiro apdrošinājusi Dainu skapi.

Apdrošinātājs polisi ar apdrošinājuma summu viens miljons eiro dāvina Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtam kā Dainu skapja pārraudzītājam.

Polisē iekļauta apdrošināšana pret visiem iespējamiem riskiem - ugunsnelaimēm, dūmu, vētras, krusas un plūdu iedarbību, šķidrumu noplūdi no bojātiem cauruļvadiem, zemes noslīdējumiem un iegruvumiem, kā arī trešo personu prettiesisku rīcību, kas varētu kaitēt Dainu skapim.

"Dainu skapis ir krātuve, kas sevī glabā ne vien latviešu tautasdziesmas - tā ir mūsu tautas vēsture, gudrība un identitāte. Tā ir mūsu tautas esence. Pašlaik, kad Dainu skapis tiek izlikts tik plašai apskatei, uzskatījām par savu pienākumu to pasargāt un darīt visu iespējamo, lai pēc iespējas ilgāk to saglabātu nākamajām paaudzēm. Turklāt jāatceras, ka pēc iekļaušanas UNESCO "Pasaules atmiņā" Dainu skapis vairs nav tikai mūsu, bet visas pasaules vērtība, tāpēc rūpēties par tā drošību mums ir liels gods," paziņojumā medijiem raksta "Gjensidige Baltic" Pārdošanas daļas vadītāja Ināra Meija.

"Gjensidige Baltic" dāvinātās apdrošināšanas polises darbības termiņš ir viens gads. Apdrošinātāja paziņojumā pausta nostāja, ka šāds dāvinājums būtu jāpārvērš par ikgadēju tradīciju, lai Dainu skapis vienmēr būtu pasargāts pret jebkādām iespējamām nelaimēm.

Savukārt Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta direktore Dace Bula atzīmē, ka Krišjāņa Barona Dainu skapis 2001.gadā guva starptautisku atzinību, ierindojoties UNESCO "Pasaules atmiņas" dokumentārā mantojuma sarakstā. Tagad tas būs ieguvis arī savam statusam atbilstošu "dzīvesvietu" Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā. Svarīgi, ka publiskā pieejamība, kas tam tagad sagādāta, nāk kopsolī ar saglabāšanas drošību un iespējamo risku novēršanu, uzskata Bula.

Dainu skapis līdz šim glabājās Latvijas Zinātņu akadēmijas telpās, bet turpmāk tas atradīsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas 5.stāvā līdzās Latviešu folkloras krātuves lasītavas jaunajām telpām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!