Foto: LETA

Ar koncertu 15. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mazajā zālē 74 gadus skatuves darbā, kā arī sava mūža 94 gadu jubileju svinēs dejotāja un horeogrāfe Vija Vētra, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Vijas Vētras oriģināldeju koncertā "Saknes un spārni" piedalīsies RTU stīgu ansamblis "Gaiva", čelliste Undīne Balode, aktrises Raimonda Vazdika un Indra Burkovska, kā arī Vijas Vētras audzēkņu grupa "Rituāls".

Kopš 1990. gada ik vasaru Vija Vētra no ASV ierodas Latvijā un sniedz koncertus, meistarklases, vada svētbrīžus. Šogad viņas vadītās indiešu sakrālās dejas meistarklases notiks 6. un 13. jūnijā plkst. 19.00.

Vija Vētra savu dejas mākslu izkopusi Vīnes Mūzikas akadēmijas un konservatorijas deju nodaļā, indiešu klasiskās dejas – Indijā, spāņu flamenko – Spānijā un moderno skatuves deju – Vīnē un ASV. Par sevi Vija Vētra allaž teic: "Dodiet tikai man skaņu, es to izdejošu! Ja nebūs skaņas, es izdejošu arī klusumu."

Mākslinieces mūžs lielākoties aizvadīts tālumā no Latvijas. Pēc Otrā pasaules kara bēgļu gaitas viņu aizveda uz Vāciju, bet jau drīz vien Vijai Vētrai pavērās iespēja atstāt trūkuma mākto Bavāriju un izceļot uz Austrāliju. Pēc tur nodzīvotiem 16 gadiem, radošā darbība viņu aizveda uz ASV, kur dejotāja dzīvo joprojām.

Māksliniece teic, ka jūtot – viņa ir vajadzīga Latvijai, tāpēc katrā viesošanās reizē cenšas dot, ko vien var. Viņa uzstājusies gan Nacionālajā teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, RTU un koncertzālē "Ave Sol", vadījusi kursus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, RTU un citur, sniegusi meistarklases jaunajiem mūziķiem Ogrē, Siguldā un Liepājā. 1999. gadā Vija Vētra apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, 2001. gadā klajā nākusi viņas biogrāfiska grāmata "Deja un dvēsele".

Biļetes uz koncertu RTU var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs. Cena – 10 eiro.

Dalības maksa indiešu sakrālās dejas meistarklasē, kas 6. un 13. jūnijā notiks RTU Mazajā zālē, Kaļķu ielā 1, Rīgā, ir 5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!