Foto: Publicitātes foto

21. un 22. jūnijā plkst. 22 Mežaparkā, pasākuma Rīga 2014 saulgrieži ietvaros norisināsies deju uzvedums "Lec, saulīte!". Uzvedumā skanēs īpaši šim pasākumam komponēta mūzika, kā arī tiks radīta iespaidīga scenogrāfija, portālu "Delfi" informē "Rīga 2014" pārstāvji.

Saulgrieži ir apliecinājums nācijas vitalitātei, savu pirmsākumu un sakņu apzināšanai – tieši tāpēc uzveduma pamatā ir stāsts, kuru dzirdot, redzot un izdzīvojot, ikviens uz brīdi nonāks gaismas daudzināšanas un tautas vitālo svētku rituālu pasaulē. Deju uzvedumā piedalīsies vairāki tūkstoši dejotāju no Rīgas un Latvijas labākajiem kolektīviem, kori, solisti, "Lec, saulīte!" orķestris, kā arī bungu un dūdu grupa "Auļi". Mežaparka Lielās estrādes skatītāju laukums tiks pārvērsts par Jāņu kalnu – deju uzveduma galveno norises vietu -, bet skatītāji izvietosies Dziesmu svētku kopkora vietās.

"Deju uzvedumā centīsimies atklāt Jāņu mistēriju caur tiem spēkiem, ko mums devusi daba. Nozīmīga loma, blakus dejotājiem un mūziķiem, atvēlēta saulgriežu rituālu pamatiem - ugunij, ūdenim, zemei, zālei, zirgiem, gaismai, tumsai - tādējādi ļaujot skatītājam divās stundās izdzīvot saulgriežu nakts noslēpumaino notikumu," skaidro "Lec, saulīte!" scenogrāfs Reinis Suhanovs.

Deju uzveduma stāsta galvenā varone ir meitene, caur kuras tēlu tiks atklātas divas tematiskās līnijas – tradīcija un mīlestība. Gada īsāko nakti apvij aplīgošana, vainagu pīšana, māju un lopu pušķošana, ugunskuru kuršana, pirtī iešana, auglības skrējiens, buršanās, papardes zieda meklēšana un citas tradīcijas. "Lai uzsvērtu saulgriežu svinēšanas mitoloģisko slāni līdzās sadzīviskajam slānim, scenogrāfijā tiks izmantoti zirgi, kā arī tradicionāla lauku sētas atribūtika. Speciāli šim uzvedumam ir radīta ugunsrituāla skulptūra, kas aptvers Mežaparka estrādi, ūdens siena, kas nomazgās mūs baltus, bet miglas aizsegā Mežaparka priedēs ziedēs papardes ziedi," deju uzveduma vērienīgās scenogrāfijas detaļas atklāj uzveduma režisors Elmārs Seņkovs.

Biļetes uz deju uzvedumu "Lec, saulīte!" iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā "Biļešu servisa" kasēs un kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014". Biļešu cena no 10.00 līdz 35.00 eiro.

Jau ziņots, ka 21. un 22. jūnijā Rīgā, Mežaparkā norisināsies pasākums "Rīga 2014 saulgrieži", kas Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros aicinās svinēt saules svētkus, izdzīvojot gan latviešu saulgriežu tradīcijas un rituālus, gan iepazīstot senas un mūsdienīgas saulgriežu tradīcijas citviet pasaulē. "Rīga 2014 saulgrieži" ietvaros Mežaparkā norisināsies deju uzvedums "Lec, saulīte!", "Pasaules saulgriežu festivāls" ar dažādu mūziķu dalību no visas pasaules, "Pasaules alus parāde", kurā būs iespēja degustēt dažādas vietējās un importa alus šķirnes, "Rīgas saulgriežu gadatirgus" un citas aizraujošas saulgriežu aktivitātes. "Rīga 2014 saulgrieži" noslēgsies ar balli, skanot dziesmām un dejām no Latvijas, Eiropas un visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!