Foto: LETA

Pēc būvatļaujas saņemšanas nacionālā interešu objekta statuss Okupācijas muzejam ļaus turpināt projektu "Nākotnes nams", pasargājot no iespējamiem šķēršļiem celtniecības laikā un iespējamām pārsūdzībām, stāstīja Saeimas deputāts Ritvars Jansons (NA), kurš būs viens no likuma grozījumu virzītājiem.

Deputāts sacīja, ka tuvāko nedēļu laikā grozījumus par Okupācijas muzeja statusu izplatīs Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātiem. "Mēs strādājam pie nacionālā interešu objekta statusa, lai nerastos šķēršļi tieši celtniecības gaitā," viņš skaidro. Tiekot vērtēti juridiskie ceļi, kā šo procesu virzīt uz priekšu, lai valsts varētu objektu pieņemt uz valsts simtgadi.

Rīgas būvvalde ir atteikusi būvatļaujas izsniegšanu Gunāra Birkerta projekta "Nākotnes nams" īstenošanai, kas ietver piebūvi muzejam un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla izveidi. "Valsts Nekustamie īpašumi" atteikumu ir pārsūdzējuši. Valdību veidojošās partijas pirmdien pauda atbalstu nacionālā interešu objekta statusa piešķiršanai Okupācijas muzejam.

Būvniecības likums paredz, ka buvatļauju izdod, ja būvniecības iecere atbilst vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam, lokālplānojumam (ja tāds ir izstrādāts) un detālplānojumam (ja tas nepieciešams saskaņā ar normatīvajiem aktiem), izņemot gadījumus, kad būvniecības iecere attiecas uz nacionālo interešu objektu.

Būvvalde 5. februārī atteica izdot būvatļauju Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas projektam "Nākotnes nams". Būvvalde pamatoja, ka nav iesniegts koriģēts būvprojekts un cita iepriekš pieprasītā informācija. Tāpat neesot lūgts termiņa pagarinājums..

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!