Foto: Publicitātes foto

Aspazijas 150 gadu dzimšanas dienā publicēta īsfilmu sērijas #domasspēks 10. epizode, kurā Aspazijas dzejoli "Radošais gars" lasa arhitekts Fransuā Valentinī (Fran?ois Valentiny) no Luksemburgas.

#domasspēks (#mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras ES Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Projekta desmitā epizode aizved uz Luksemburgu, kur pasaulē zināmais arhitekts Fransuā Valentinī interpretē Aspazijas dzejoli "Radošais gars" no dzejoļu krājuma "Izplesti spārni". Arhitekts ne tikai runā Aspazijas dzeju franču valodā, bet, to darot, arī rada Aspazijas portretu.

Fransuā Valentinī dzimis 1953.gadā Remeršenā, Luksemburgā. Kopā ar Hubertu Hermanu (Hubert Hermann) dibinājis arhitektu biroju Hermann&Valentiny ar filiālēm Luksemburgā un Vīnē. 1991.gadā Fransuā Valentinī kļuva par pirmo Luksemburgas pārstāvi Venēcijas Arhitektūras biennālē, bet 2002.gadā sāka izdot pirmo arhitektūrai veltīto žurnālu Luksemburgā Adato. Viņš projektējis daudzas sabiedriskās ēkas - koncertzāles, muzejus, kā arī dzīvojamās un administratīvās ēkas, restorānus, bērnudārzus un parkus Austrijā, Luksemburgā, Vācijā, kā arī Azerbaidžānā, Brazīlijā un Ķīnā.

Īsfilmas veido Jura Podnieka studija, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!