Foto: Aivars Ivbulis. Skats no izrādes "Kas notiks rītdien?"

Nedēļas nogalē, 27. un 28. maijā, Durbē ar divām "Dirty Deal Teatro" viesizrādēm un amerikāņu komponista un pianista Deivida Mūra (David Moore) projekta "Bing & Ruth" koncertiem iesāksies vairāku kultūras pasākumu sērija "Zemlika nāk…", sagaidot jau septīto mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivālu oktobra nogalē, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Sestdien, 27. maijā, plkst. 12.00, Durbes kultūras namā notiks izrāde bērniem "Blēņas un pasakas". Izrāde ir ceļojums Imanta Ziedoņa pasaku pasaulē, kur šķietami parasti priekšmeti iegūst spilgtus raksturus un iekuļas dažādās negaidītās dēkās. Tā būs gan jautra rotaļa bērniem, gan meistarklase vecākiem, gan piedzīvojums ar pārsteidzošu mūziku un instrumentiem, blēņām un pekstiņiem. Izrādes režisors ir Ģirts Šolis un tajā "dauzās" Arnita Jaunzeme, Valdis Vanags un Mikus Frišfelds, kurš ir arī šīs izrādes mūzikas autors.

Vakarā, plkst. 19:00, turpat, Durbes kultūras namā, tiks izrādīts viens no jaunākajiem teātra iestudējumiem – izrāde "Kas notiks rītdien?". No vienas puses šo jautājumu uzdot nav jēgas, jo neviens īsti skaidri nezina, kas būs rītdien, bet no otras puses – kāpēc šos atbildes meklējumus nepārvērst par dokumentālu izmeklēšanu pusgada garumā? Dokumentālā detektīva "Kas notiks rītdien?" galveno varoņu lomās ir iejutušies četri cilvēki no četrām dažādām valstīm – Rihama Baderhana no Sīrijas, Čidema Mirola no Beļģijas, Hosē Alvarezs no Polijas un Jānis Balodis no Latvijas. Tieši viņu veidotās video dienasgrāmatas laika posmā no 2016. gada janvāra līdz 2016. gada jūlijam veido izrādes "Kas notiks rītdien?" pamatu.

Ja ne gluži sižetiski, tad konceptuāli un noskaņā izrāde ir sava veida turpinājums festivāla "Zemlika" laikā 2013. gadā Durbē jau demonstrētajai izrādei "Nacionālais attīstības plāns". Jaunās izrādes dramaturgs (teksts, izpildījums) ir Jānis Balodis, režisore – Paula Pļavniece, māksliniece – Ieva Kauliņa.

Svētdien, 28. maijā, Durbes luterāņu baznīcā gaidāms amerikāņu komponista un pianista Deivida Mūra (David Moore) projekta "Bing & Ruth" pirmais un vienīgais koncerts Baltijas valstīs. Ar šo notikumu turpinās par pēdējos pavasaros un vasarās ierastiem kļuvušie īpašie ārvalstu mākslinieku koncerti Durbē, kuros jau pieredzēti saksofonista Kolina Stetsona (Colin Stetson), pianista Ļubomira Meļņika (Lubomyr Melnyk) un vijonieces Sāras Noifeldes (Sarah Neufeld) priekšnesumi.

Deivids Mūrs jau vairāk nekā 10 gadus pievērsies mūzikas radīšanai, kādu vēlas dzirdēt pats. Minimālistisku, kinematogrāfam raksturīgi juteklisku mūziku ansamblim. Tādu, kurā grācija un tekstūra izvirzīta priekšplānā, pretstatus žanram savulaik raksturīgajam radikālajam prasīgumam pret klausītāju. Lai arī no skolā savulaik pasniegušo smagsvaru Džona Keidža (John Cage) un Stīva Reiha (Steve Reich) ietekmes nepasargāts, Mūrs kompozīcijā allaž centies raudzīties tālāk par repetīciju kā galveno muzikālās izteiksmes līdzekli. Savā mūzikā viņš izmanto klavieru perkusīvās iespējas, instrumentāciju papildinot ar pūšaminstrumentu skaņām, kasešu lenšu efektiem un kontrabasa tembru.

Interneta medijs "Pitchfork" projekta otro albumu "Tomorrow Was the Golden Age" jau paspējis ierindot starp 50 visu laiku labākajiem ambientās mūzikas ierakstiem, bet par šī gada februārī iznākušo jaunāko ierakstu "No Home of the Mind" arī žurnāls "Uncut" izteicies atzinīgi, albumu novērtējot ar 8 no 10, un vietām Deivida Mūra daiļradē saskatot līdzības ar daudziem labi zināmo un Durbē koncertējušo Ļubomiru Meļņiku (Lubomyr Melnyk).

Biļetes uz visiem sērijas "Zemlika nāk…" pasākumiem iepriekšpārdošanā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē "Bezrindas.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!