Foto: F64

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pozitīvi vērtē kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) veikumu un uzskata, ka gadījumā, ja premjers Valdis Dombrovskis (V) aicinātu viņu demisionēt, ar šādu soli viņš pats sev izdarītu "lāča pakalpojumu", norādīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Dzintars gan uzsvēra, ka šādā gadījumā par turpmāko nacionālās apvienības rīcību lemtu partijas valde. Arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš akcentēja, ka tas būtu nacionālās apvienības valdes lēmums, tomēr līdz šim politiskais spēks savu nostāju nav mainījis - nacionālā apvienība ir pārliecināta, ka patlaban ir nevietā runas par kultūras ministres nomaiņu.

Tikmēr nacionālās apvienības valdes loceklis Jānis Iesalnieks savā tviterkontā šodien rakstīja - ja premjers atlaidīs kultūras ministri, "būs jauna valdība". Vēlāk gan šīs ieraksts tika dzēsts.

Kā ziņots, Dombrovskis kultūras ministri uz tikšanos aicinājis jau šodien, bet savu lēmumu saistībā ar ministri darīs zināmu rīt, 13.septembrī.

Jau ziņots, ka premjerministrs ir nepatīkami pārsteigts par Jaunzemes-Grendes rīcības stilu saistībā ar Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadības maiņu. Dombrovskis pārsteidz arī tas, ka ministre šādi rīkojusies slimojot. Ministre gan vakar atsūtījusi premjera birojam informāciju, ka vairs nav slima un līdz ar to bijusi tiesīga parakstīt rīkojumu par LNO līdzšinējā direktora Andreja Žagara atbrīvošanu no amata.

Jautāts, vai premjers rīt varētu paziņot, ka lūdz ministri atkāpties no amata, premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke atzina, ka nevar izslēgt arī šādu variantu. Viņš vēlas uzklausīt ministres paskaidrojumus un argumentus par šādu pārsteidzīgu rīcību saistībā ar Žagara atbrīvošanu. Lēmums rīt tiks paziņots tāpēc, ka premjeram nepieciešams laiks, lai izsvērtu visus par un pret.

"Konflikts šajā nozarē tiešām ir nobriedis", uzskata premjers, kuram būšot jāpārdomā, vai būs iespējams kopīgi atrast veidu, kā turpināt sadarbību.

Jau ziņots, ka Žagars atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ, pamatojoties uz likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" 63.pantu. Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, ministre jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!