Foto: LETA

Kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) bijušie ārštata padomnieki Sarmīte Ēlerte un Ints Dālderis (abi "Vienotība") ministres minētās domstarpības Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansēšanā uzskata tikai par formālu ieganstu darba uzteikšanai, jo par šo jautājumu konflikta nav bijis.

Kādreizējie padomnieki arī iesaka ministrei runāt skaidru valodu ar nozares cilvēkiem un izturēties vairāk kā nozares pārstāvei, nevis priekšniecei.

Gan Ēlerte, gan Dālderis uzsvēra, ka ministrs pats var izvēlēties savus padomniekus un arī bez paskaidrojumiem pārtraukt sadarbību, tomēr noraidīja ministres minētos pārmetumus par atšķirīgajiem viedokļiem saistībā ar VKKF finansējumu.

"Šis iemesls ir tāds ļoti neveikls un nav nekā pamatots," sacīja Dālderis.

Ēlerte atgādināja, ka valdība pati savā deklarācijā ierakstījusi apņemšanos izskatīt iespēju nodrošināt VKKF neatkarību, atjaunojot finansējuma sistēmu, un valdība pati uz šādu diskusiju aicinājusi.

"Es tur neredzu nekādu konfliktu vai problēmu. To, ka tas nav iespējams šogad vai tuvākajā laikā, ļoti labi saprotu gan es, gan Ints Dālderis, gan kultūras cilvēki," uzsvēra Ēlerte.

Īsto iemeslu sadarbības pārtraukšanai neviens no padomniekiem nezinot.

"Varbūt Nacionālajā apvienībā, kas ir uzņēmusies kultūras jomu, ir dažādi viedokļi par to, kā šo procesu vajadzētu citādi menedžēt, acīmredzot ir domas par to, ka varbūt vajadzētu būt citiem padomniekiem. Es pilnībā to respektēju, un tā tas var būt,"" teica Dālderis.

Bijušais kultūras ministrs atzina, ka viņam ir mazliet žēl Jaunzemes-Grendes, jo viņa nākusi ar labiem nodomiem, bet mazliet pārpratusi savu lomu.

"Visa tā rīcība mazliet atgādina haotisku rosīšanos, kas nedara labu kultūras jomas ārējam tēlam un tās pārstāvjiem neveicina pārliecību par stabilu un prognozējamu politikas īstenošanu," klāstīja Dālderis.

Viņaprāt, ministre konfliktu ar nozares pārstāvjiem varētu atrisināt, labāk izprotot pati savu lomu kultūras nozarē.

"Kultūras ministra loma nav priekšnieka loma kultūrā – tas nav direktors vai valdes priekšsēdētājs, bet cilvēks, kurš ir savas jomas pārstāvis un labā nozīmē lobijs valdībā un citās augstākajās institūcijās," uzsvēra Dālderis.

Arī Ēlerte uzskata, ka attiecības starp Jaunzemi-Grendi un kultūras nozares pārstāvjiem pašlaik ir nevajadzīgi saasinātas un ministrei iespējami ātri jāatgūst kultūras cilvēku uzticība.

Bijušie ministri atgādināja, ka pat kultūrai vissmagākajā laikā, kad 2009.gadā vajadzēja nozares budžetu samazināt uz pusi, ir izdevies atrast kopīgu valodu ar nozares pārstāvjiem.

"Ar kultūras nozares cilvēkiem vienmēr ir iespējams dialogs un konstruktīvas diskusijas par jebkuru jautājumu pat tad, ja abām pusēm ir atšķirīgi viedokļi," uzsvēra Ēlerte.

Viņa pauda viedokli, ka situācijas risināšanai ministrei jāspēj skaidri noformulēt nozares mērķus, prioritātes un veidus, kā tās īstenot.

"Ir ārkārtīgi nepieciešama skaidra valoda, runājot ar kultūras cilvēkiem," atzina bijusī ministre.

Jau vēstīts, ka Jaunzeme-Grende darba uzteikšanu saviem ārštata padomniekiem un bijušajiem kultūras ministriem Ēlertei un Dālderim izskaidro ar domstarpībām Valsts kultūrkapitāla fonda finansēšanas kārtībā.

Pēc viņas teiktā, abi padomnieki uzstājot uz VKKF budžeta piesaistīšanu akcīzes nodoklim, kā tas bijis agrāk un kā to prasa arī kultūras nozares pārstāvji, kaut gan premjers un finanšu ministrs atzinuši, ka tas pašlaik nav iespējams.

Uz jautājumu, kas būs viņas jaunie padomnieki un biroja darbinieki, Jaunzeme-Grende atbildēja, ka apņēmusies nedēļas līdz divu nedēļu laikā veikt "visu veidu konsultācijas" ar Kultūras alianses pārstāvjiem, runāt par būtiskajiem jautājumiem un uzklausīt arī viņu ieteikumus par ministres komandu.

Ziņots arī, ka pēdējā laikā saasinājušās kultūras nozares pārstāvju attiecības ar ministri Jaunzemi-Grendi, kurai tiek pārmests komunikācijas trūkums un nepietiekama iedziļināšanās nozares problēmās. Pēc ministres tikšanās ar rakstniekiem literāte Nora Ikstena atzina, ka rakstniekiem ir lielas bažas par ministres profesionalitāti.

Lai uzlabotu komunikāciju un attiecības ar nozares darbiniekiem, Jaunzeme-Grende piektdien raidījumā "Panorāma" paziņoja, ka atlaidīs savu biroja vadītāju Valteru Bolēvicu un preses sekretāri Ilutu Bērziņu, kā arī padomniekus Sarmīti Ēlerti un Intu Dālderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!