Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 2. septembrī, plkst. 18 Gaismas pils korē - 11. stāvā - akadēmisko lasījumu ciklu atklās viens no izcilākajiem mūsdienu Renesanses un Reformācijas laika tekstu un grāmatu kultūras pētniekiem – profesors Endrjū Petegrī (Andrew Pettegree) no Sentendrjūsas universitātes Lielbritānijā, informē Gaismas pils pārstāvji.

Endrjū Petegrī uzstāsies ar lekciju: "Renesanses bibliotēka un grāmatu iespiešana kā problēma". Lekcija tematiski sasaucas ar LNB un nodibinājuma "Rīga 2014" rīkoto izstādi "1514. Grāmata. 2014.", kura ir apskatāma Gaismas pils 1. stāvā, Latvijas Grāmatniecības muzejā, līdz 2015. gada 31. martam.

Dalībai lekcijā nepieciešams reģistrēties šeit.

Savā lekcijā Endrjū Petegrī stāstīs par grāmatu iespiešanas sākuma laikmetu. Grāmatu iespiešanas izgudrošana, ne bez iemesla, tiek uzskatīta par būtisku pagrieziena punktu Eiropas civilizācijas vēsturē. Tomēr pēkšņais grāmatu skaita pieaugums Renesanses bibliotēku īpašniekiem radīja virkni problēmu. Viens no būtiskākajiem jautājumiem bija: kā bibliotēkai saglabāt savu izcilības un ekskluzivitātes nodrošinātājas lomu, ja grāmatas bija tik brīvi pieejamas?

Viņš atklās bibliotēku daudzšķautņaino vēsturi grāmatu iespiešanas sākuma laikmetā (15. un 16. gadsimtā) un parādīs kā modernās bibliogrāfijas metodes var palīdzēt paplašināt mūsu zināšanas par izcilām, bet sen zudušām grāmatu kolekcijām.

Petegrī ir viens no pazīstamākajiem sešpadsmitā gadsimta un Reformācijas laika pētniecības lauka vēsturniekiem, kurš ir radījis vairākus nozīmīgus pētījumus par grāmatas kā medija attīstību 15. gadsimta beigās un 16. gadsimtā.

Viņš ir Jauno laiku vēstures profesors Sentendrjūsas universitātē (University of St Andrews) un USTC (Universal Short Title Catalogue) kataloga, kas ir tiešsaites seniespiedumu datubāze, direktors. Endrjū Petegrī ir vairāku augsti novērtētu monogrāfiju autors, no kurām pazīstamākā ir "Grāmata Renesanses laikmetā" (The Book in the Renaissance). Šogad ir iznākusi Endrjū Petegrī jaunākā grāmata: "Ziņu izgudrošana. Kā pasaule uzzināja par sevi" (The Invention of News: How the World Came to Know about itself, Yale University Press, 2014)

Ar Petegrī lekciju Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā uzsāk akadēmisko lasījumu ciklu "21. gadsimta saturs". Tajā no 2014. gada rudens līdz 2015. gada pavasarim uzstāsies izcili Eiropas intelektuāļi: rakstnieki, vēsturnieki, un jauno mediju pārstāvji.

Grāmatniecības vēsture un bibliotēku fenomena attīstība Eiropā būs tikai viena no akadēmisko lasījumu tēmām. Pasaulē atzīti nozaru eksperti aicinās iedziļināties sabiedrībai svarīgos kultūrvēsturiskos un kultūrpolitiskos jautājumos, kas skar gan Eiropas kultūras vēsturi, gan mūsdienas. Visas lasījumu lekcijas būs pieejamas ierakstā internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!