Foto: LETA
No amata trešdien atbrīvotais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars ir nolēmis vērsties tiesā pret kultūras ministri par goda un cieņas aizskaršanu, kā arī apstrīdēt atlaišanas lēmuma tiesiskumu, portālu "Delfi" informē LNO pārstāve Ieviņa Ancena.

Pēdējo trīs gadu laikā finansiālo situāciju operā ir izdevies stabilizēt, ir palielināti ieņēmumi, līdz 98% pieauguši apmeklētības rādītāji, bet darbiniekiem paaugstinātas algas un 2012. gads noslēgts ar peļņu, uzsver Žagars. Tāpat opera guvusi ievērojamus starptautiskus panākumus un atpazīstamību, piebilst bijušais direktors.

"Tomēr no ministres puses esmu saņēmis personīgu izrēķināšanos un publiskus melus," paziņo Žagars.

"Varu izteikt vienīgi minējumus par manas neapstiprināšanas LNO Valdē un atbrīvošanas patiesajiem iemesliem. Vēlos izteikt nožēlu, ka ministre nav radusi iespēju iepazīstināt mani ar komisijas lēmumu un tikties klātienē. Lai gan atklātā konkursa rezultātā biju viens no trim pretendentiem, kuri guva augstāko vērtējumu, ministre ignorējusi žūrijas lēmumu un darba tiesiskās attiecības. Oficiālu LNO Valdes konkursa protokolu un informāciju par rezultātiem joprojām neesmu saņēmis," pauž Žagars.

Jau ziņots, ka Žagars otrdien atbrīvots no amata un līdz trešdienu kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende izveidojusi jaunu operas valdi triju locekļu sastāvā.

Tajā iecelti LNO direktora padomnieks mūzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt Latvijas Nacionālās operas pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009. gada 1. janvāra līdz 2013. gada 11. septembrim.

Līdzšinējais Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors un valdes loceklis Andrejs Žagars no 2013. gada 11. septembra ir atbrīvots no amata uzticības zaudēšanas dēļ uz likuma "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" 63.panta pamata. Ņemot vērā A. Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

"Augstu vērtēju Latvijas Nacionālās operas un arī Andreja Žagara ieguldījumu operas un baleta žanra attīstībā un popularizēšanā Latvijā un pasaulē. Uzskatu, ka jaunievēlētā valde pieliks visas pūles, lai turpinātu Latvijas Nacionālās operas tradīciju un sasniegumu izaugsmi, tās virzību uz izcilību. Operas mākslinieciskās prioritātes 2014. un 2015.gadam jau ir pilnībā definētas un esmu pārliecināta, ka jaunā operas vadība tās veiksmīgi īstenos dzīvē," uzsver kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

Jau ziņots, ka augusta beigās Kultūras ministrija konkursa rezultātā lēmusi, ka LNO valdi Žagara vietā turpmāk vadīs līdzšinējais LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, taču Maskats publiski paziņoja, ka no amata atsakās.

Iepriekšējam LNO valdes vadītājam Žagaram piedāvāts LNO padomnieka amats, lai nodrošinātu sekmīgu iesākto projektu pabeigšanu, taču arī viņš no šāda scenārija ir atteicies.

Kultūras ministrija vēlāk pavēstīja, ka apsver iespēju izsludināt jaunu konkursu uz operas mākslinieciskā vadītāja amatu.

Kamēr operas arodbiedrību pārstāvji uzskata, ka Žagara nomaiņa "ieviesīs pārmaiņas, kas sen vajadzīgas", Žagara atbalstam LNO valdē publiski izteikušies gan ārpus Latvijas robežām, gan ilggadēji  operas sponsori unvairāki LNO solisti. Publisku sašutumu par Grendes darbu paudis arī Jaunā Rīgas teātra vadītājs Alvis Hermanis. Savukārt soliste Kristīne Opolais atteicās uzstāties Operas 150 gadu jubilejas koncertos.

Ar mediju starpniecību starp Žagaru un Grendi veidojās asa "vārdu apmaiņa", kurā Kultūras ministre norādīja, ka Žagaram opera nepieder, savukārt Žagars izteicās, ka arī viņš varētu kļūt par kultūras ministru.

Pēc šī ministres lēmuma izskanējušas prasības pēc viņas demisijas. Pati Jaunzeme-Grende norāda, ka demisijas prasība nav argumentēta. Viņai atbalstu izteikusi arī Nacionālā apvienība un Latvijas Mākslas augstskolu apvienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!