Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 3. jūlijā, Kuldīgas novada Domē, lai izvērtētu atkārtotajam metu konkursam "Ēvalda Valtera pieminekļa izveide Kuldīgas vecpilsētā" iesniegtos piecus piedāvājumus, pulcējās konkursa žūrijas komisija. Komisijas vairākums atbalstīja iedzīvotāju pausto viedokli un izvēlējās piedāvājumu ar devīzi "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru". Paredzams, ka piemineklis taps līdz šī gada beigām.

Kā portālu "Delfi" informēja Kuldīgas novada pašvaldībā, iedzīvotāju aptaujā, kas norisinājās internetā www.kuldiga.lv un Kuldīgas novada Domes vestibilā no 26. jūnija līdz 2. jūlijam, kopumā saņemts vairāk nekā 2000 balsu. Visvairāk balsu gan internetā, gan Domē nodots par piedāvājumu ar devīzi "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru – kopumā 1301 balss. Atbilstoši konkursa nolikumam darbi tika vērtēti, nezinot autoru vārdus – tos atklās atsevišķā pasākumā piektdien, 10. jūlijā, plkst. 10.

Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, kura vadīja žūrijas komisijas darbu, uzsver, ka sajusta liela sabiedrības interese. "Kad sākām runāt par pieminekli Ēvaldam Valteram, izrādījās, ka visiem ir ļoti svarīgi, kāds tas būs. Konkursa žūrijas viedoklis sakrīt ar sabiedrības viedokli – žūrija kā vislabāko novērtēja piedāvājumu, kur Ēvalds Valters sēž pie galdiņa un dzer tēju, bet 2. vietā žūrija ierindoja piedāvājumu "Skatuve". Cilvēki ir nobalsojuši par klasisku Ēvalda Valtera atainojumu. Liels paldies visiem, kuri izteica savu viedokli!" sacīja Bērziņa.

"Mākslinieki, kuri vērtējuši piedāvājumus, bija diezgan kritiski, bet ir svarīgi, kā cilvēki redz Ēvaldu Valteru, lai viņiem tas būtu pieņemami, lai viņi gribētu pie šī pieminekļa atnākt – ne tikai kuldīdznieki, bet arī pilsētas viesi, un lai Kuldīgā būtu vēl viens apskates objekts bez lidojošajām zivīm, skaistā tilta un vecpilsētas," klāstīja Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa, kura savu deputāta kvotu 20 000 eiro apmērā atvēlējusi pieminekļa izveidei. Āboltiņa sacīja, ka žūrija jau apspriedusi, kā piemineklim piesaistīt tūristus. "Ir pilnīgi skaidrs – ja nepadzersi tēju ar Ēvaldu Valteru, līdz 100 gadiem nenodzīvosi. Tas mums tāds pirmais aicinājums," sacīja Āboltiņa.

Žūrijas komisija akceptēja iesniegto piedāvājumu kā skici, jautājumu par pieminekļa iespējamo novietni vēl apspriedīs. Kā skaidroja žūrijas locekle, Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītāja Jana Jākobsone, versijas par pieminekļa atrašanās vietu ir dažādas. Izvēloties piemineklim vietu, ņems vērā to, ko Ēvalda Valtera dēls Raits Valters stāstīja par savu tēvu – viņam ļoti patikusi daba, mīlējis atrasties pie Ventas, raudzīties uz Ventas rumbu. Līdz ar to viena no iespējamajām vietām varētu būt Pils iela, iespējams, Rumbas kiosks vai kāda cita vieta, kur viņš varētu vērot Ventu, Ventas rumbu vai Alekšupīti. Vietu piemineklim izvēlēsies kopā ar darba autoru.

Atkārtotais konkurss par Ē.Valtera pieminekli tika izsludināts šī gada aprīlī. Pavisam konkursā tika saņemti pieci priekšlikumi – "Ēvalda Valtera sirds ābelīte", "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru", "Skatuve", "Kalns" un "Paceltais akmens".

Konkursa žūrijas komisijā darbojās Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, Latvijas Republikas 12.Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa, Kuldīgas novada pašvaldības izpilddirektore Ilze Dambīte–Damberga, Kuldīgas novada pašvaldības Būvniecības nodaļas vadītāja Jana Jākobsone un Kuldīgas aktīvās atpūtas centra vadītājs Artis Gustovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!