Foto: Publicitātes foto. Jans Ritsemā
Festivāls "Komēta", kas no 7. līdz 10. jūlijam norisināsies Daugavgrīvas cietoksnī Bolderājā, paralēli vairākām mūzikas skatuvēm un radošajām darbnīcām aicina uz Prāta ekoloģijas akadēmiju, kur akadēmiķi, praktiķi un aktīvisti runās par kādu būtisku tēmu, kura bieži sabiedrībā paliek nepamanīta, lai gan dažkārt šķiet pašsaprotama, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Tiek uzskatīts, ka koloniālisma un apspiešanas laiks ir pagājis, taču tas joprojām ir klātesošs politikā un sabiedrībā dominējošajos viedokļos. Vēl vairāk, tas joprojām ir dzīvs mūsu prātos un ikdienas darbībās slinka konformisma un patērniecības, dažādās ekspluatācijas formās un neiecietībā. Kopā ar Akadēmijas lektoriem klausītājiem būs iespēja pamēģināt dekolonizēt savu domāšanu, apsverot alternatīvus domas un dzīves veidus, dekonstruēt Rietumu varas pozīcijas un transformēt savas domāšanas struktūras.

Akadēmija rosinās izjautāt nosacījumus, kuros balstām savu sabiedrisko un individuālo realitāti – vai tiešām tie ir dabiski un nemaināmi? Ko mēs varam darīt, lai radītu un atvērtu ne tikai politisko un ģeogrāfisko telpu, bet arī savas kultūras un apziņas potenciālu? Kā varam būt efektīvāki vienlīdzības jautājumos ne tikai sabiedrības, bet arī vides, dabas un apziņas kontekstā?

Tāpēc šī būs drīzāk "atmācīšanās akadēmija" – domāšanas modeļu revīzija un nākotnes darbību, domu un dzīvesveidu veidošana ar mērķi atdzīvināt vienlīdzības, vienotības un kopības idejas, ņemot vērā savu vidi, mūsu dažādību un dzīves daudzveidību, kā arī attīrīt savu domāšanu un spert vismaz dažus soļus prāta ekoloģijas virzienā.

Akadēmijā piedalīsies Daugavgrīvas cietokšņa aizbildne un Bolderājas grupas aktīviste Sandra Jakušonoka, biedrības "homo ecos:" vadītājs Artūrs Jansons, pētniece Olga Procevska, vēsturnieks Gustavs Strenga, publiciste Linda Curika, organizācijas "Dzīvnieku brīvība" līdzdibinātājs Sandris Ādminis, šamanis Jānis Filks un citi.

Akadēmiju atklās Jans Ritsema (1945) - holandiešu teātra režisors, horeogrāfs, dejotājs un mākslas rezidences Performing Arts Forum (PAF) līdzdibinātājs ar runu "Nost ar biezajiem". Viņš runās par savu iesaisti mākslā un politikā, ar fokusu uz cilvēku spēka aktualizēšanu kopīgas dzīves organizēšanā un publiskās telpas atgūšanā, sekojot savam iemīļotākajam teicienam un vadmotīvam, ka cilvēki ir daudz labāki un daudz gudrāki par to, nekā pret tiem parasti izturas. Bez sava motīva praktizēšanas PAF rezidencē, Ritsema ir vairāku rakstu autors, kuros skaidro savu perspektīvu tam, kā izšķīdināt, nevis fiksēt materiālo un intelektuālo īpašumu.

Akadēmijas programma:

7. jūlijs

Plkst. 20.00 Jans Ritsema - "Nost ar "biezajiem"

8. jūlijs

Plkst. 12.00 Sandra Jakušonoka – "Šeit nav muzeja"
Plkst. 13.00 Lāsma Ozola – "Veselīga vide – veselīgi augi – veselīgi dzīvnieki – veselīgs cilvēks"
Plkst. 14.00 Sandris Ādminis – "Radības kronis un pārējie dzīvnieki"
Plkst. 15.00 Jānis Filks – "Jaunais vecais stāsts: Atjaunot mūsu dzīves saiti ar pasaules dvēseli"
Plkst. 16.00 Artūrs Jansons – "Ilgtspējas reinkarnācija jeb dzīve starp Lāsmu un sievasmāti"
Plkst. 17.00 Olga Procevska – "Metaforas, ar kurām mēs (neapzināti) dzīvojam: pievēršot uzmanību neuzmanīgai runai"
Plkst. 18.00 Linda Curika – "Vai feminisms ir privilēģija?"

9. jūlijs

Plkst. 12.00 India Elisa Jivaeva – "Meditācija - viegla esamība"
Plkst. 13.00 Normunds Kozlovs un Ilva Skulte – "Subkultūras estētiskās stratēģijas kā atbilde uz tehnoloģiskajiem izaicinājumiem: steam- punk filozofija"
Plkst. 14.00 Gustavs Strenga – "Pagātne: Apgrūtinājums vai vērtība? Rīgas vēsturisko vietu izpēte"
Plkst. 15.00 Kaspars Zellis – "Vēsture un propaganda: pagātne, tagadne un nākotne"
Plkst. 16.00 Anna Žabicka – "Labā nāve"
Plkst. 17.00 Kaspars Zālītis – "Vai ir pienācis laiks mīlestības revolūcijai?"

Pēc lekcijām darbosies arī atvērtā skatuve, kur ikviens būs aicināts izteikties par sev svarīgo. Vairāk informācijas – www.festivalskometa.com.

Festivāla biļetes var iegādāties Kaņepes kultūras centrā, Rīgā, Skolas ielā 15, katru dienu no plkst. 13.00 līdz 23.00. Biļetes internetā var iegādāties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!