Foto: AP/Scanpix/LETA
Mazā Serbijas ciematiņā Kovačicā mīt sirms vīrs vārdā Jans Nemčeks, kurš aizvien izgatavo vijoles "pēc sentēvu metodēm", proti, izmantojot vien savas prasmīgās rokas un darbarīkus. Un mīlestību.

Nemčeks visu dara pats. Vispirms viņš izvēlas mežā koku, ko nocērt, pēc tam žāvē un sadala mazākos gabalos vijoles sastāvdaļām.

Vienas labas vijoles izgatavošana aizņem vidēji 200 stundas. Lai pārbaudītu skaņu, viņš aizver acis un maigi uzsit pa vijoles korpusu, klausoties skaņas rezonansē. Jo vecāks koks, jo labāk, viņš atklāj aģentūrai "Associated Press", jo ar gadiem tas kļūst "vieglāks un melodiskāks".

Savu arodu Nemčeks iemācījās no tēva, un ir nodevis tālāk savam dēlam. Viņš arī pasniedz vijoļu izgatavošanu Slovākijā, kur katrs no viņa 65 studentiem ir izgatavojis vismaz vienu vijoli.

Nemčeka vijolēm ir laba reputācija un tirgū tās labi kotējas. Viņš apgalvo, ka pie viņa ierodas daudz cilvēku, lai apmeklētu darbnīcu un pavērotu, kā top vijoles.

Līdztekus jaunu instrumentu radīšanai sirmais vīrs arī atjauno vecas un bojātas vijoles. Viņa lielākais lepnums ir aptuveni 500 gadus veca vijole no Prāgas.

Nemčeks apgalvo, ka tas, kurš sācis nodarboties ar vijoļu izgatavošanu, darīs to visu atlikušo mūžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!