Foto: DELFI
Ar pamatīgu rosību un vērienīgu tirgošanos sestdienas, 4. jūnija rītā vārtus vēris Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, kurā šajā nedēļas nogalē notiek tradicionālais tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus, piedāvājot gan lauku labumus, gan amatnieku meistarstiķus un tautas mākslas darinājumus no visiem Latvijas novadiem.

Brīvdabas muzeja gadatirgus ir viens no nozīmīgākajiem un vērienīgākajiem tautas mākslas pasākumiem, kas pulcē labākos rokdarbniekus un amatniekus no visas Latvijas. Tā aizsākumi meklējami 1971. gadā un kopš tā laika tas kļuvis par centrālo šāda veida pasākumu Latvijā. Tā ir sava veida sasniegumu skate un pieredzes apmaiņa starp dažādu paaudžu tautas lietišķās mākslas meistariem. Gadatirgus kņadu papildina arī dažādu folkloras kopu un lauku kapelu priekšnesumi.

Savukārt apmeklētājiem Brīvdabas muzeja gadatirgus ir lieliska iespēja tikt gan pie Latgales krāšņākajiem podiem, gan filigrāniem pinumu meistardarbiem, izšuvumiem, kokgrebumiem, adījumiem un, protams, gardumiem. Kā ik gadu, interese par šo pasākumu ir liela un daudzi apmeklētāji jau sestdienas rīta agrumā pulcējās Brīvdabas muzejā, lai pirmie varētu tikt pie tirgus labumiem. Pēdējās desmitgadēs gadatirgus iecienīs ne tikai vietējo vidū, to labprāt apmeklē arī viesi no ārzemēm.

Gadatirgus ir arī izstāde, kura parāda tautas lietišķās mākslas labākās tradīcijas un amatniekus. Viņu degsme šajās dienās ir salīdzināma ar koristiem un dejotājiem Dziesmu un deju svētku laikā, kad, uzvelkot tautas tērpu, var ar lepnumu rādīt tautai savu darbu un izjust neatkārtojamu kopības sajūtu – tā gadatirgus atmosfēru raksturo muzejnieki.

Gadatirgus rīkotāji iesaka uz Brīvdabas muzeju doties ar sabiedrisko transportu. Rīgas satiksme ir nodrošinājusi papildus reisus gadatirgus dienās, kā arī aktīvākajiem – līdz muzejam ved veloceliņš. Pie Rietumu vārtiem tiks nodrošinātas bezmaksas apsargātas velosipēdu novietnes, kuras darbosies abas pasākuma dienas no plkst. 9.00 līdz 17.30.

Tirgus turpināsies arī svētdien, 5. jūnijā, kad Brīvdabas muzejs būs atvērts līdz plkst. 20.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!