Foto: Publicitātes foto
Līdz ar 2017. gada atnākšanu, Somijas galvaspilsētā Helsinkos ar plašu pasākumu programmu un iespaidīgu uguņošanu nosvinēta valsts simtgades sagaidīšana. Kā ziņo Somijas valsts simtgades rīkotāji, jubileja sākusies ar līdz šim nebijuša vēriena Jaungada festivālu, ko pēc pirmajām aplēsēm apmeklējuši aptuveni 130 000 interesentu, bet svētku kulminācijā pusnaktī Helsinku Kansalaistori laukumā un Töölönlahti līča parkā uguņošanu noskatījušies aptuveni 100 000 cilvēku.

Somijas simtgades atklāšanā apmeklētājiem tika piedāvāta daudzveidīga programma, gan pasākumi ģimenēm ar bērniem, gan jaunas pieredzes pilsētvidē, gan dzīvespriecīga festivāla atmosfēra un koncerti uz vairākām skatuvēm. 31. decembra vakarā līdz pat diviem naktī bija slēgta Helsinku galvenā satiksmes artērija – Gustava Manerheima iela starp laikmetīgās mākslas muzeju Kiasma un Nacionālo operu, kur notika grandioza simtgades brīvdabas ballīte.

Galvenie atklāšanas pasākumi notika uz svinību centrālās skatuves, kuras programmas nodrošināšanās bija iesaistīti vairāk nekā 1000 cilvēku, bet uz skatuves kāpa vairāk nekā 300 dažādu mūziķu un mākslinieku. Somijas simtgadi oficiāli uz svētku skatuves atklāja premjerministrs Juha Sipilā (Juha Sipilä ).

Simtgades sagaidīšanas pasākumi notika arī citās Somijas pilsētās un ārpus valsts. Svinību kulminācija plānota gada beigās, 6. decembrī, kas ir Somijas Neatkarības diena.

Atgādinām, ka Latvija, Lietuva un Igaunija 100 gadus kopš neatkarības pasludināšanas svinēs 2018. gadā. Jau ziņots, ka Latvijas simtgades programmā iekļauti vairāk nekā 800 pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!