Foto: DELFI
Ar svinīgu un simbolisku grāmatu dāvinājumu Latvijas sabiedrībai ceturtdien, 18. janvārī, tika atklāts Latvijas valsts simtgades gads. Personīgi vai valstiski nozīmīgas grāmatas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Tautas grāmatu plauktam dāvināja valsts augstākās amatpersonas, tādējādi rosinot ikvienu iesaistīties mūsu valsts vēstures un kultūras krājuma bagātināšanā.

LNB Tautas grāmatu plauktam savas izvēlētās grāmatas ar īpašu vēstījuma ierakstu to 1. lapaspusē dāvināja Latvijas valsts simtgades patrons, Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Māris Kučinskis, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, bijušie Latvijas Valsts prezidenti Vaira Vīķe – Freiberga, Valdis Zatlers un Andris Bērziņš, kā arī svinīgā grāmatu dāvinājuma pasākuma namamāte, kultūras ministre Dace Melbārde. Dāvinājuma ceremonijā klātesoši bija arī Latvijā akreditētie ārvalstu diplomāti.

"Pirmajos simts gados esam izcīnījuši neatkarību, zaudējuši to okupācijas laikā, bet atkal atguvuši - neskatoties ne uz ko, mums ir sava valsts," sacīja Vējonis, dāvinot Tautas grāmatu plauktam Latvijas Zinātņu akadēmijas pētnieku sarakstīto monogrāfiju "Nepārtrauktības doktrīna Latvijas vēstures kontekstā".

Prezidents uzsvēra, ka pasniedz savu dāvinājumu ar skatu nākotnē, domājot par valstiskumu un zināšanām, jo tā ir pašmāju zinātnieku un speciālistu sarakstīta grāmata par valsts nepārtrauktību.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) Tautas grāmatu plauktam dāvināja Saeimas izdotās grāmatas - "Janvāra hronika" un "Augusta hronika. Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana "de facto"".

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) Tautas grāmatu plauktam dāvināja Margaritas Stārastes "Zelta pasakas", bet ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs dāvināja diplomāta Ludviga Sējas dienasgrāmatu un memuārus "Es pazīstu vairs tikai sevi".

Tā kā Latviju tās simtgadē apmeklēs daudzu valstu vadītāji, Latvijas institūts vērsās ar idejas piedāvājumu pie citām valsts iestādēm un Latvijas Nacionālās bibliotēkas aicināt ārvalstu amatpersonas vizīšu laikā dāvināt Tautas grāmatu plauktam kādu personīgi vai valstiski nozīmīgu grāmatu ar īpašu veltījumu Latvijas tautai. Līdz šim grāmatas ar īpašu vēlējumu jau uzdāvinājusi Japānas premjera kundze Aki Abe, Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens un Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Iraklijs Kobahidze.

Grāmatas paliks ne tikai Tautas grāmatu plauktā lasītāju apskatei – tajās ierakstītie vēlējumi būs pieejami digitālā formā, veidojot sava veida vēsturisku simtgades liecību par vēlējumiem Latvijas cilvēkiem valstiskuma lielajā gadskārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!