Foto: EPA/Scanpix/LETA
Hjūstonas un Boverī ielu krustojums Ņujorkā jau izsenis bijusi vairāku pasaulslavenu ielu mākslinieku iecienīta vieta, sākot no Kīta Haringa un Os Gêmeos un beidzot ar JR. Nu tur atrodas Banksija veikums, ar kuru viņš protestē pret turku mākslinieces un žurnālistes Zehras Doganas arestu.

Dogana pērnā gada martā tika notiesāta uz diviem gadiem un deviņiem mēnešiem par gleznojumu, kurā redzams, kā Turcijas drošības spēki kaujā ar kurdu militāristiem sagrauj Nusajbinas pilsētu, virs kuras drupām plīv Turcijas karogi. "Es tiešām jūtu viņai līdzi. Daži mani gleznojumi bijuši krietni vien "smagāki", lai par tiem izpelnītos brīvības atņemšanu," anonīmais mākslinieks atklāja paziņojumā "The New York Times".

# Nusaybin

A post shared by zehra doğan (@jinhazehradogan) on Jun 9, 2016 at 8:09am PDT

Banksija 20 metru garajā sienas gleznojumā redzamas svītras, kas "skaita" Doganas cietumā pavadītās dienas, kā arī vizuāli atgādina kameras restes. No vienas no "kamerām" ārā lūkojas Dogana, ar abām rokām turoties pie restēm, no kurām viena atveidota kā zīmulis. Savukārt labajā apakšējā stūrī ir uzraksts "Free Zehra Dogan" ("Atbrīvojiet Zehru Doganu").

Sienas gleznojums bija kopdarbs ar grafiti mākslinieku Borfu (Borf), kurš par savu radošo darbību arī sabijis cietumā. Doganai cietumā vēl ir jāpavada 18 mēneši, un par Banksija sienas gleznojumu viņa neko nezina. BBC raksta, ka viņa dala kameru ar vēl 40 ieslodzītajām, kā arī viņai ir ierobežoti apmeklējumi.

Banksija un Borfa veikums tika atklāts ceturtdien, 15. martā, un virs tā tika projicēts Doganas gleznojums.

Krietni vien mazāks Banksija darbs apskatāms nedaudz tālāk – 14. ielas un 6. avēnijas krustojumā. Tajā atveidota pulksteņa ciparnīcā skrienoša žurka, kas atrodas uz nojaukšanai paredzētas bankas ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!