Foto: Didzis Grodzs
Kopš 2010. gada pie Latvijas Mākslas akadēmijas ieejas atradās mākslinieces Brigitas Zelčas-Aispures darbs "Villendorfas Venera 21. gs.", kas nu pirmsjāņu nedēļā ir pametis savu atrašanās vietu, lai tuvākā gada laikā tiktu risināts noturīgākos materiālos, portālu "Delfi" informē Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pārstāve Laura Ozola.

"Villendorfas Venera ir mans bakalaura darbs, kurš – kā jau studiju darbs – tika risināts un veidots no pagaidu materiāliem: putuplasta un plastikāta. Esmu ļoti pateicīga visiem, kam šis mākslas objekts sagādāja domātprieku, bet – kā jau katram no pagaidu materiāliem tapušajam darbiem, arī Venerai pienāk brīdis, kad ir jāpārtop noturīgā materiālā – nerūsējoša tēraudā, lai nezaudētu sākotnējo estētisko risinājumu. Tāpēc šobrīd Venēra pamet Rīgas centru, lai atjaunota atgrieztos tuvāko gadu laikā," stāsta darba autore Brigita Zelča-Aispure.

Bakalaura darbs "Villendorfas Venera 21. gs." Zelčas-Aispures radošajā attīstībā iezīmēja ko līdzīgu pārejas punktam – estētiski pašvērtīga skulptūra funkcionēja kā neordinārs vides objekts. Rīgas 21. gadsimta Venera kičīgajā disko bumbas ietērpā saņēma nomināciju "Dienas" gada balvai kultūrā (2010). Vairāki mākslinieces Zelčas-Aispures mākslas darbi tapuši Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas "Māksla publiskā telpā" ietvaros – "Klusā daba" Botāniskajā dārzā un "Mala" Viesturdārzā.

"Latvijas Mākslas akadēmijas simtgades pasākumu ietvaros LMA plāno piesaistīt finanšu līdzekļus, lai atjaunotu un atgrieztu LMA fasādes priekšā "Villendorfas Venera 21. gs." darbu, lai tas turpinātu priecēt rīdziniekus un ārzemju viesus," saka LMA rektors Kristaps Zariņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!