Foto: DELFI
Brīvdabas muzejā svētdien, 16. februārī, norisinājās tradicionālā Meteņu svinēšana, kuras laikā norisinājās arī XV Starptautiskā masku tradīciju festivāla noslēguma pasākums.

Meteņus agrāk svinēja kā viduspunktu starp ziemas un pavasara saulgriežiem. Ar Meteņiem beidzas budēļos iešanas laiks, tāpēc pēdējā dienā maskošanās tradīcija bijusi sevišķi iecienīta tā, ka dažos novados Meteņdienu pat saukuši par Budēļu dienu. Meteņdienas budēļi izpēra slinkākos – pērienu dabūja ikviens, kas nebija mācījies grāmatu zinības.

"Diemžēl sniega trūkums šogad neļāva izbaudīt vienu no svarīgām Meteņu tradīcijām – vizināšanos ragaviņās, tomēr starp ziemas un pavasara saulgriežiem "Ķekatā–ļekatā" skanēja skaļi," norāda muzeja pārstāvji.

Savukārt XV Starptautiskā masku tradīciju festivāls rīkots, lai maskošanās tradīciju saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās. To organizē Latvijas Folkloras biedrība sadarbība ar Latvijas Nacionālo kultūras centru.

Festivālā Latviju pārstāvēja andrejbērni, vecīši, čigāni, kaitys, miežvilki, budēļi, amatnieki, ķekatas un citas masku grupas no visām Latvijas malām. Bija ieradušies arī dalībnieki no Lietuvas un Krievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!