Piektdien, 28. novembrī, plkst. 12 Daugavā, Rīgas centrā , svinīgi atklāts piemineklis par godu filmai "Izlaiduma gads". Pieminekļa autors ir franču mākslinieks Ažīrs Debutjēns, kurš ir aizdomīgi  līdzīgs Latvijā mītošajam Agiram Neminskim.

Sākotnēji peldošais piemineklis - milzīga kinokamera - tika palaists Daugavā, lai tas dodas plašajā pasaulē, bet īsu brīdi pēc ielaišanas upē, filmas radošajai komandai par pārsteigumu, peldošais objekts mainīja kursu, iepeldot Rīgas pilsētas kanālā. Tur piemineklis atkal vairākkārt mainīja kursu, līdz tomēr atkal atgriezās Daugavā un turpināja ceļu uz jūru.

"Filma "La Leçon" ("Izlaiduma gads") mani aizgrāba līdz sirds dziļumiem," stāsta Debutjēns. "Tā ir savā ziņā parasta, bet vienlaikus ļoti neparasta filma. Gribu padalīties savās emocijās ar Rīgas iedzīvotājiem – gan filmas autoriem, gan daudzajiem rīdziniekiem, kas piedalījušies šajā filmā".

Kā atzīst "Izlaiduma gada" režisors Andris Gauja, "Ažīrs ir ļoti neparasta personība. Iepazināmies filmēšanas laikā, un kopš tā laika mūsu franču draugs ir kļuvis par nozīmīgu filmas mecenātu. Par pieminekļa ieceri uzzināju pirms dažām dienām – tas patiešām ir šokējoši liels un spilgts pārsteigums".

Gauja pieļauj domu, ka daļai sabiedrības varētu būt pretenzijas pret tik krāsaina pieminekļa parādīšanos Rīgas pelēcīgajā pilsētvidē. "Diemžēl vēl nav iegūtas arī nekādas atļaujas pieminekļa izvietošanai pilsētā – bet, no otras puses, šis objekts īsti nepakļaujas pieminekļa definīcijai, jo tas ir kustīgs un grūti notverams," stāsta režisors.

Debutjēns pieļauj domu, ka līdzīgs objekts drīzumā varētu tikt uzstādīts arī viņa dzimtajā pilsētā Parīzē, kur arī filmētas vairākas "Izlaiduma gada" ainas.

Jau ziņots, ka filma "Izlaiduma gads" jau pirmajās sešās nedēļās kļuvusi par astoto populārāko Latvijas filmu kopš neatkarības atjaunošanas. "Šis tops tiek veidots kopš 1993. gada, tātad "Izlaiduma gads" ierindojas starp desmit populārākajām filmām," norāda "Forum Cinemas" Filmu izplatīšanas daļas vadītāja Ilze Roķe. Filmu "Izlaiduma gads" pirmo sešu nedēļu laikā Latvijā vien noskatījušies 33 800 cilvēku.

Pēc pasaules pirmizrādes Monreālas Pasaules filmu festivālā filma izrādīta Čikāgas Starptautiskajā kinofestivālā ASV, Bergenas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā, filmu festivālā "Kinošok" Krievijā, Kotbusas kinofestivālā Vācijā un 12. decembrī piedzīvos savu Lielbritānijas pirmizrādi ABN Latviešu filmu festivālā.

"Izlaiduma gads" stāsta par jaunu skolotāju Zani, kas aiziet par tālu savos centienos nodibināt draudzību ar audzināmo klasi, nokļūstot sarežģītā personisko attiecību mezglā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!